Finale predizborne kampanje u Ukrajini

Pet mjeseci nakon prijevremenih predsjedničkih izbora, u Ukrajini se bira novi saziv parlamenta.

Posljednje ankete prednost daju bloku Petra Porošenka, aktuelnog predsjednika države, a zbog situacije na istoku zemlje, gdje je i dalje napeto, osjeća se pojačan nacionalni naboj.

Dio predizbornog ozračja oslikava se u prodaji ukrajinskih obilježja, a i sama kampanja je, kažu analitičari, puna populističkih tema.

“Većina stranaka bavi se pitanjem kako završiti rat, a ne kako ga dobiti, a može se dobiti. Druga tema koja dominira je socijalna zaštita od inflacije. Ukrajina je zaista suočena s ekonomskom katastrofom. Zadnja tema je korupcija. Da sumiram, rat, korupcija, ekonomija, socijalna zaštita“, izjavio je politički analitičar Konstantin Matvienko.

Nešto više od 34 miliona građana Ukrajine,  bez onih na Krimu, u nedjelju bira novi saziv Parlamenta.

Tatari nemaju pravo glasa

Krimski Tatari nemaju pravo glasa, ali njihovi predstavnici javno su podržali blok sadašnjeg predsjednika Petra Porošenka.

“ Porošenkov blok će se snažno zauzeti za nas. Nemam sumnje u to da ćemo vratiti okupiranu teritoriju i da će Krim ponovno biti dio Ukrajine. Koliko brzo? Zavisi od mnogih faktora, ali i od Rusije jer čovjek koji ima hrabrosti pripojiti dio tuđe teritorije je spreman nas sve“, rekao je Mustafa Dzhemilev iz bloka Petra Porošenka. 

Oni koje se optužuje za suradnju s Rusima i dovođenje zemlje u sadašnju kriznu situaciju neće na izbore.

Stranka Regija bivšeg predsjednika Vikotra Janukoviča, biračima neće ponuditi svoju listu, a njezini članovi bit će dio drugih, proruskih, stranačkih lista.

Stranka Slobode se protivi izborima

“Naša stranka neće sudjelovati na izborima jer ne možemo biti dio nečega kada milijuni ljudi na istoku nemaju svoje ustavno pravo da biraju. Zbog solidarnosti s njima, nećemo sudjelovati na izborima. Bilo bi nemoralno da smo u kampanji, dok oni ginu.“ Odlučan je predstavnik Stranke regija Mikhail Chechetov.

Stranka Sloboda, čiji su članovi sudjelovali u protestima koji su srušili Janukovića,  u novu vladu, kažu, neće po svaku cijenu.

Oleg Tiahnibok iz Stranke slobode je izjavio da su njihovi potencijalni partneri oni koji su bili na Majdanu, a ako se slučajno dogodi da neko od većine sarađuje s nekim od Janukovičevih pristalica, njegova stranka neće sudjelovati u toj vladi. 

Procjene su da će više od 80 posto budućeg parlamenta činiti proevropske stranke.

“Ovo će biti najtransparentniji, najdemokratskiji, ali i najteži izbori, budući da je dio naše teritorije pod okupacijom ruske federacije“, zaključio je Sergey Sobolev iz stranke Sloboda.

Izvor: Al Jazeera