SAD odlikovao Malalu Medaljom slobode

'Obrazovanje je najbolje oružje za borbu protiv siromaštva, neznanja i terorizma', kaže Malala Yousafzai (AP)

Malala Yousafzai, najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir, primila je najveće civilno priznanje u Sjedinjenim Američkim Državama, Medalju slobode te obećala da će nagradni fond od 100.000 dolara namijeniti obrazovanju u Pakistanu.

Nacionalni ustavni centar nagradio je Malalu za hrabrost i odlučnost u borbi za osnovna ljudska prava i slobode.

Sedamnaestogodišnja Malala je prethodno zaželjela da 57 miliona djece koja ne idu u školu, dobiju pravo na obrazovanje.

“Počašćena sam što sam dobila ovu medalju”, kazala je ona, te istakla da je nagrada ohrabruje da nastavi svoju borbu za obrazovanje i prava svakog djeteta.

Obrazovanje u borbi protiv siromaštva

Novac od nagrade dat će za obrazovanje u Pakistanu, također je pozvala vlade da prekinu trošiti novac na oružje i ulože u budućnost svoje djece.

“Obrazovanje je najbolje oružje za borbu protiv siromaštva, neznanja i terorizma. Stoga tražim od zemalja u cijelom svijetu da kažu ‘ne’ ratu”, poručila je.

Malala je najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir.

“Uprkos njenoj dobi, Malala Yousafzai se već nekoliko godina bori za pravo djevojčica na obrazovanje i svojim je primjerom pokazala kako djeca i omladina, također, mogu doprinijeti poboljšanju njihove situacije. Ona je to radila pod najopasnijim okolnostima. Kroz svoju herojsku bitku postala je vodeći glasnogovornik za prava djevojčica na obrazovanje”, obrazložio je ranije Nobelov odbor za dodjelu nagrade za mir.

Izvor: Agencije