Kurdi za snažnije udare na ISIL kod Kirkuka

Guverner Kirkuka Najmaldin Karim tvrdi kako snage oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) predstavljaju sve veću prijetnju za taj grad te poziva međunarodne snage, predvođene Sjedinjenim Američkim Državama, da povećaju broj zračnih udara.

Početkom godine ISIL je uspio otjerati iračku vojsku u tom dijelu države, tako da Kirkuk sada brane samo kurdske oružane snage Pešmerge, koje brane naftna polja u tom kraju. No, irački Kurdi nisu sigurni koliko će još moći odolijevati udarima ISIL-a, jer je linija fronta oko Kirkuka, grada na sjeveru Iraka, duga 64 kilometra.

Premijer: Prijetnja muslimanskom svijetu

Irački premijer Haidar al-Abadi, koji je u utorak počeo posjetu Iranu, tokom koje će razgovarati o borbi protiv ISIL-a, izjavio je da pripadnici ove grue pokušavaju “napraviti podjelu” među muslimanima u regiji.
“To je prijetnja za regiju, a te terorističke grupe pokušavaju napraviti podjelu izneđu šita i sunita”, izjavio je on.
Irački premijer je dan ranije poručio da neće strani vojnici “neke supersile ili međunarodne koalicije gaziti iračko tlo da bi učestvovali u borbi protiv ISIL-a”, koji kontrolira velike zone u pet iračkih pokrajina, među kojim je Dijala, koja graniči s Iranom.
Teheran je poslao kurdskim borcima oružje i vojne savjetnike snagama u Bagdadu, ali je uvijek dematirao prisustvo trupa na tlu.

Kurdske snage preuzele su položaje koje je iračka vojska u junu napustila pod naletima ISIL-a i od tada se vodi borba za tu teritoriju. Zato je guverner Karim zatražio od koalicijskih snaga da pokrenu kontinuirane intenzivne zračne udare, jer tvrdi da se ISIL želi domoći naftnih polja.

“Upravo to pokušavam reći našim američkim prijateljima. Izuzetno je važno da se američki zračni udari fokusiraju na Kirkuk. Želimo ih otjerati od Kirkuka”, kaže guverner.

Strah od ulaska ISIL-a u grad

Zračni udari koalicijskih snaga protiv ISIL-a počeli su u augustu, no u tom dijelu Iraka ih nije bilo previše.

“Problem leži u tome što se kurdske snage sigurnosti protiv ISIL-a ne bore samo na frontu. I jedan od kontrolnih punktova, na kojem se nalazim, također se može smatrati linijom fronta. To je glavni prilaz Kirkuku s juga”, javlja Al Jazeerina reporterka Zeina Khodr.

Tim prilazom Kirkuku svakodnevno prolaze hiljade Iračana. Uprkos strogim mjerama sigurnosti, neki pripadnici ISIL-a uspjeli su se ubaciti u grad, gdje imaju izvjesnu podršku.

“Uhvatili smo teroriste. Neki od njih bili su studenti, koji su došli polagati ispite. Planirali su izvesti samoubilačke napade”, dodaje guverner Karim.

Kontrolni punkt, koji je posljetila ekipa Al Jazeere, već je dva puta u posljednja četiri mjeseca bio meta samoubilačkih napada. Ipak, kurdski zvaničnici najviše se plaše mogućnosti da će ISIL pokrenuti ofanzivu na grad.

Žrtve u napadima u Bagdadu

Najmanje 18 ljudije poginulo, a više od 50 ranjeno u eksploziji tri automobila bombe u jednoj šiitskoj četvrti na sjeveroistoku Bagdada u utorak, saopćili su irački zvaničnici.

Dvije eksplozije su se dogodile na parkingu velikog restorana u četvrti Talbija, a treća u blizini policijske patrole koja je kasnije prošla blizu tog mjesta, prenio je AFP.

Ovi napadi najnoviji su u seriji bombaških ataka čija su meta pripadnici šiitske većine u iračkoj prijestonici, u kojima je u protekla tri dana život izgubilo više od 50 ljudi.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napade, ali je ISIL priznao da je izvodio slične napade proteklih dana.

U napadu bombaša samoubica na šiitske džamije u Bagdadu u nedelju i ponedeljak poginulo je 33 ljudi.

Iračke snage bezbjednosti i šiitske milicije u višemjesečnim borbama spriječile su pripadnike ISIL-a da uđu u Bagdada, ali pripadnici ove grupe svakodnevno izvode napade u iračkoj prijestonici.

Izvor: Al Jazeera