Egipatske vlasti uhapsile desetke studenata

Sukobi između studenata i policije izbili su na većini univerziteta (Al Jazeera)

Većina egipatskih univerziteta svjedoči velikom broju protesta zbog do sada neviđenih mjera sigurnosti koje provode privatne zaštitarske agencije.

Istovremeno, egipatske snage sigurnosti upale su na šest univerziteta i sukobile se sa studentima unutar kampusa, gdje su priveli na desetine studenata.

Snage sigurnosti pokušale su kontrolirati demonstracije koje je organizirao pokret “Studenti protiv vojnog udara”, koji se protive trenutnoj vlasti i zahtijevaju oslobađanje svih zatvorenika, te su upali na kampus Univerziteta Al-Azhar u Nasr Cityju, istočnom dijelu Kaira, kao i na univerzitete Ain Shams, Minya, Mansoura i Beni Suef.

Sukobi studenata i policije

Prema izjavi predstavnika studentskog pokreta, na Univerzitetu Sueski kanal interna sigurnosna služba uhapsila je četiri studentice za vrijeme demonstracija na kampusu i prevezla ih vozilom do sjedišta službe sigurnosti na Univerzitetu.

Sukobi između studenata i policije izbili su na većini univerziteta.

Snage sigurnosti koristile su suzavac kako bi na nekim od tih univerziteta rastjerali studente.

Prema izjavi Ministarstva unutrašnjih poslova, uhapšeno je 29 studenata.

Počela je druga sedmica nastave i na vratima univerziteta formiraju se duge kolone studenata uslijed pooštravanja sigurnosnih mjera nametnutih od novih privatnih zaštitarskih agencija zaduženih za osiguravanje univerziteta.

Privatna zaštitarska agencija “Falcon”, na čijem čelu se nalaze policajci i vojnici u penziji, a koju predvodi Khaled Sharif, nekadašnji agenta obavještajne službe i bivši rukovodilac sektora sigurnosti u sindikatu državnog radija i televizije, preuzela je kontrolu nad ulazima univerziteta još od samog početka školske godine.

‘Sedmica revolucije’

Ahmed Nassef, glasnogovornik pokreta “Studenti protiv udara”, rekao je da će “na svim univerzitetima početi sedmicu revolucije, kako bi potvrdili da su aktivnosti studentskog pokreta kontinuirane te da, zbog gušenja demonstracija i hapšenja studenata, gdje je samo tokom prošle sedmice uhapšeno 235 studenata, neće odustati od daljih protesta”.

Studenti traže puštanje njihovih kolega na slobodu, kao i da se na univerzitete ponovo vrate studenti koji su isključeni iz nastave te ukidanje sigurnosne kontrole.

Zahtijevaju i to da se sruši Vlada Abdel Fattaha al-Sisija i vrati ustavni legitimitet, kojeg predstavlja svrgnuti predsjednik Muhamed Mursi.

Izvor: Al Jazeera