Šokantna brutalnost irskih ljekara prema rodiljama

Nakon skandala s oduzimanjem djece rođene izvan bračnih zajednica i pedofilije u crkvenim redovima, sada u Irskoj na vidjelo izlazi i priča o brutalnoj liječničkoj praksi kojoj su žene u toj zemlji bile podvrgnute desetljećima kada su, umjesto carskog reza tijekom teških poroda, liječnici rodiljama rezali zdjelične kosti.

Tako osakaćene žrtve žive s posljedicama već desetljećima, a njihove priče tek sad izlaze u javnost.

Priče tih žena toliko su šokantne da se mogu usporediti s kršenjem ljudskih prava bilo gdje u svijetu, ali one nisu izbjeglice, niti pripadnice manjina. Krivci za ono što im se desilo su – njihovi doktori.

Al Jazeera je posjetila žene koje su bile podvrgnute simfiziotomiji – namjernom rezanju zdjelične kosti i hrskavice tokom teškog poroda, umjesto carskog reza.

Lily McDonnell još uvijek čuva rendgenske snimke, i sjeća se svakog detalja operacije.

Betty Walsh se udala 1967. i ubrzo zatrudnjela, ali su je tokom poroda uspavali.

Probudila se u agoniji. Godinama nije mogla podignuti nogu, kontrolirati mokraćni mjehur i crijeva, niti imati odnose s mužem.

„Bol je jednostavno bila nepodnošljiva. Nisam mogla podignuti nogu, nisam se mogla pomjeriti. Bilo je jezivo. Morala sam puzati i kretati se na stražnjici. Mogla sam hodati samo pomoću dvije metle, držeći ručke kao štake. Tjednima sam bila u takvom stanju”, prisjeća se Walsh.

Ekstremno kao i obrezivanje žena

Al Jazeera je pozvala fizioterapeutkinju Jess O'Dowd koja pomaže afričkim izbjeglicama u Irskoj, ženama žrtvama obrezivanja, kako bi usporedila ove dvije prakse.

„Ako govorimo o ekstremnosti, ova praksa je ekstremna kao i obrezivanje žena. Na taj način se tijelo žene mijenja bez njenog pristanka i bez očitog medicinskog razloga. Dakle, te dvije stvari definitivno se mogu usporediti”, konstatira O'Dowd.

Tokom 20. stoljeća, u Irskoj je obavljeno više ovakvih procedura nego bilo gdje drugo.

U vodećim bolnicama, doktori su preferirali rezanje zdjelica žena, umjesto carskog reza, smatrajući da će im to omogućiti da rađaju više djece, a sve u skladu s katoličkim učenjima.

Dokumentacija pokazuje koliko je žena podvrgnuto simfiziotomiji bez ikakve medicinske logike i najčešće – bez pristanka.

„Njihova odbojnost prema carskom rezu potiče iz uvjerenja da je to nešto što ograničava broj djece u obitelji. Ovakve vrste operacija smatrane su metodom kojom se povećava broj djece koju žena može da rodi, a doktori koji su ih radili vidjeli su obitelj s devetero ili desetero djece kao idealnu”, ukazuje aktivistica Marie O'Connor.

Strah da praksa nije prestala

Aktivisti su nedavno odbili jednokratnu naknadu u iznosu od 60.000 dolara po osobi, tvrdeći da bi taj potez omogućio državi da porekne odgovornost. Smatraju i da država na ovu praksu gleda kao na dio prošlosti, što možda i nije istina…

„Irska medicinska zajednica nije imala apsolutno ništa da kaže o ovim optužbama, tako da aktivisti uopće ne znaju je li praksa simfiziotomije okončana 1980-ih, kao što se smatra. Aktivisti tvrde da su sigurni kako je jedna procedura obavljena u južnoj Irskoj 2005. godine, te vjeruju da je možda još jedna obavljena prošle godine”, javlja Al Jazeerin reporter Laurence Lee.

Postavlja se i pitanje znaju li vlasti što se događa u državnim bolnicama?

„Ne možemo biti sigurni da je utjecaj Crkve iskorijenjen iz liječničke prakse. Zapravo, upravni odbori nekih od naših vodećih bolnica navodno se vode izričito vjerskim stavovima u određivanju metoda rada. U jednoj modernoj demokratskoj zemlji, to je jednostavno neprihvatljivo”, smatra Mark Kelly iz Vijeća za građanske slobode.

Lily McDonnell, čija je zdjelica prepolovljena kako bi se mogla poroditi, kasnije je saznala da je zdjelična kost probila lobanju njene bebe, koja – nije preživjela.

„Glavom je udarila u zdjelicu i nasmrt iskrvarila. To ovdje piše”, kaže.

Mnoge zapadne vlade bore se protiv prakse obrezivanja žena, ali za ono što se dogodilo ovim ženama nitko izvan Irske ne zna.

Trebale su im godine da uopće natjeraju ljude kako bi počeli ozbiljno shvaćati šta su preživjele. Njihova borba tek počinje.

Izvor: Al Jazeera