Zatvor za bivšeg ministra zbog primanja mita

Galan je osuđen jer je u gradnji brane protiv plime u Veneciji primio mito od konzorcija Venezia Nuova (Reuters)
Galan je osuđen jer je u gradnji brane protiv plime u Veneciji primio mito od konzorcija Venezia Nuova (Reuters)

Bivši italijanski ministar kulture Giancarlo Galan, bliski saradnik nekadašnjeg premijera Silvija Berlusconija, osuđen je na dvije godine i deset mjeseci zatvora u korupcijskoj aferi vezanoj za gradnju brane u Veneciji, javljaju agencije.

Osim zatvora, Galan će morati platiti i 2,6 miliona eura, objavili su u petak italijanski mediji, prenoseći informacije pravosudnih vlasti u Veneciji.

Galan je osuđen jer je u gradnji brane protiv plime u Veneciji primio mito od konzorcija Venezia Nuova.

Uhapšen i gradonačelnik

Zbog te je afere već u junu uhapšen venecijski gradonačelnik Giorgio Orsoni, koji je u međuvremenu opet pušten iz zatvora, ali je podnio ostavku.

Galan tvrdi da nije kriv, odnosno da nije primio mito.

Presuda njemu rezultat je dogovora s državnim tužilaštvom, koje je predložilo manju kaznu od ranije tražene u zamjenu za priznanje.

Bivši ministar, međutim, i dalje tvrdi da je nedužan, ali da je pristao na nagodbu jer bi do kraja dugog postupka morao biti u zatvoru.

Izvor: Agencije


Povezane

Venecija je grad na vodi, čuven po svojim kanalima. Ali sve češće poplave postaju veliki problem za stanovništvo, ali i turizam. Kako izvještava novinar Al Jazeere Claudio Lavanga, inženjeri se nadaju da su konačno našli rješenje

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO