Panetta: SAD bio spreman za nuklearni rat

Leon Panetta ističe da je nuklearna opcija bila na stolu (EPA)

Sjedinjene Američke Države bi upotrijebile nuklearno oružje ako dođe do napada Sjeverne na Južnu Koreju, tvrdi bivši američki ministar odbrane Leon Panetta.

On u svojim memoarima otkriva da su Sjedinjene Države imale gotove planove za napad na Sjevernu Koreju, uključujući upotrebu nuklearnog oružja, u slučaju da sjevernokorejska vojska pređe granicu i krene na Južnu Koreju.

Panetta, koji je svojevremeno bio šef Centralne obavještajne agencije, opisuje izvještaj američkog generala Waltera Sharpa, komandanta američkih snaga u Južnoj Koreji, i ističe da je “nuklearna opcija bila na stolu”, prenosi Tanjug.

“U slučaju da Sjeverna Koreja pređe granicu, naši ratni planovi su pozivali da visoki američki general na [Korejskom] poluotoku preuzme komandovanje nad svim američkim i južnokorejskim snagama s ciljem odbrane Južne Koreje. To je uključivalo i upotrebu nuklearnog oružja, ukoliko bude nužno”, zapisao je Panetta u svojoj knjizi Važne borbe: Memoari vođstva u ratu i miru.

Negativne reakcije

On opisuje da je napustio sastanak sa “snažnim osjećajem da rat u regiji nije ni hipotetički, ni daleko”.

Mnogi američki funkcioneri žestoko su kritizirali ovaj Panettin potez, u kome je otkrio veoma osjetljive podatke.

Njegovo otkrivanje američke spremnosti na upotrebu nuklearnog oružja izazvalo je brojne reakcije u SAD-u, većinom negativne.

Jedan neimenovani bivši funkcioner CIA-e u Južnoj Koreji rekao je za Newsweek da se radi o “nesmotrenoj izjavi”.

“Kako će Južna Koreja reagirati na informacije da je SAD spreman koristiti nuklearno oružje na [Korejskom] poluotoku? To ih ne čini sigurnim, već će sada promišljati da li im se uopće isplati da imaju SAD kao zaštitu”, naveo je on.

SAD je poslao taktičko nuklearno oružje u Južnu Koreju još 1958. godine, ali tek sredinom 70-ih godina otkrivena je njihova prisutnost.

Možda je upravo takav radikalan stav SAD-a jedan od razloga što se južnokorejsko rukovodstvo sada okreće diplomatiji kao potencijalnom krajnjem rješenju tenzija na Korejskom poluotoku, navode analitički portali.

Izvor: Agencije