Novi udari na Kobani, Bagdad zasad siguran

Kurdska Partija demokratske unije dala je zvaničnicima State Departmenta koordinate položaja grupe ISIL (EPA)

Međunarodna koalicija izvela je nove zračne udare na glavne položaje Islamske države Irak i Levant u gradu Kobaniju u Siriji, dok je SAD minimalizirao prijetnju boraca ISIL-a na Bagdad, glavni grad susjednog Iraka, prenose agencije.

Policijski sat u Ramadiju

Iračka Vlada zavela je policijski sat u Ramadiju, na zapadu zemlje, zbog bojazni da bi pripadnici ISIL-a mogli napredovati u tom strateški važnom gradu.
Policijski sat počeo je u ponoć i dio je napora da se ograniči kretanje, jer se Vlada priprema da eliminira ostatke pobunjeničkog otpora, rekao je lokalni funkcioner Sabah Karu.
Ramadi je prijestonica provincije Anbar, u kojoj dominiraju suniti, i nalazi se oko 115 kilometara zapadno od Bagdada.
ISIL je proteklih sedmica imao uspjeha u borbi protiv iračkih milicija oko Ramadija, uprkos zračnih udarima koalicionih snaga.
ISIL i savezničke sunitske milicije zauzeli su u Anbaru grad Falujja, dijelove Ramadija i ruralne oblasti Anbara ranije ove godine.

Više od mjesec dana nakon početka ofanzive na Kobani, čije bi zauzimanje ISIL-u omogućilo jačanje utjecaja na sirijsko-turskoj granici, kurdski borci, uz pomoć intenzivnih i bolje ciljanih udara, pružaju i dalje jaki otpor, saopćila je organizacija Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Londonu.

Sudbina toga grada ostaje nesigurna, usprkos žestokim sukobima, u kojima je poginulo gotovo 700 osoba, po nevladinoj organizaciji, i primorano na bijeg stotine hiljada ljudi.

Kako je saopćeno iz SOHR-a, avioni koalicije predvođene SAD-om pokrenuli su šest napada protiv ISIL-a u Kani Arabaneu, istočnoj četvrti, nakon ciljanja kurdskog glavnog štaba pod kontrolom ISIL-a na sjeveru.

“Postoji koordinacija između kurdskih snaga i Amerikanaca, Kurdi im daju tačnu lokaciju sukoba”, rekao je direktor Opservatorije Rami Abdel Rahman, čija se organizacija oslanja na široku mrežu informatora i aktivista na terenu.

SAD razgovarao s Kurdima o ISIL-u

Zvaničnici američkog State Departmenta sastali su se, prvi put direktno, s predstavnicima kurdske stranke iz Sirije, angažovane u borbi protiv grupe  ISIL u toj zemlji, uključujući i bitku za Kobani, saopštio je State Department, prenosi Tanjug.

Razgovori između zvaničnika State Departmenta i pripadnika kurdske Partije demokratske unije, održani su prošlog vikenda u Parizu, kada je, prema riječima predstavnika Kurda, ta strana dala američkoj koordinate pozicija boraca ISIL-a, prenosi Reuters.

Vijest o ovim razgovorima pokrenula je u javnosti pitanje o stavu Turske, koja gaji nepovjerenje prema Partiji demokratske unije, glavnoj kurdskoj političkoj organizaciji u Siriji, zbog njene povezanosti sa Radničkom partijom Kurdistana, koju u Turskoj i Sjedinjenim Američkim Državama smatraju terorističkom organizacijom.

Kurdi optužuju Vladu Turske da im ne dopušta borbu protiv ISIL-a te smatraju da ona na taj način pomaže ISIL.

Također smatraju da Turska namjerno zatvara svoje granice prema Siriji kako ne bi dopustila Kurdima da uđu u zemlju i bore se protiv ISIL-a.

Izvor: Agencije