Nova ograničenja ulaska u zemlje zbog ebole

Jamajka, Gvajana i Trinidad i Tobago zabranili su ulazak u zemlju strancima koji su u posljednja četiri tjedna posjetili ili boravili u Liberiji, Gvineji i Siera Leoneu, zemljama koje su najviše pogođene virusom ebole.

Nedavno su isto učinile i Kolumbija te Sveta Lucija, pa se broj zemalja koje se zabranile ulazak putnicima iz Zapadne Afrike popeo na pet.

Carinici će vraćati sve putnike čije putovnice pokazuju da su u zadnje vrijeme boravili ili samo putovali kroz ugrožena područja.

Identičan naputak imat će i konzulati pri izdavanju viza.

Uvedene karantene

Jamajčanske vlasti su objavile kako će osobe koje posjeduju jamajčansku putovnicu a posjetile su neku od zemalja Zapadne Afrike po povratku morati u karantenu u trajanju od 28 dana, prenosi Hina.

Karantenu su uveli i na Svetoj Luciji, otočnoj državi na granici Karipskog mora i Atlantskog oceana.

“Mi smo mala i siromašna zemlja i nemamo kapacitete ukoliko se dogodi neka velika kriza. Zbog toga smo bili prisiljeni uvesti ograničenje ulaska u našu zemlju,” poručio je premijer Svete Lucije Kenny Anthony.

U borbi protiv širenja zaraze neke su zemlje na aerodromima uvele mjere kontrole putnika koji dolaze iz ritičnih zemalja. 

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je nedavno da se ebola u najteže pogođenim zemljama zapadne Afrike širi velikom brzinom.

Brže nego se mislilo

U zemljama s razvijenim zdravstvenim sustavom širenje zaraze je, kažu, malo vjerojatno.

Svijet gubi bitku s ebolom, od koje će do prosinca oboljeti još tisuće ljudi, upozorio je ranije šef misije Ujedinjenih naroda za ebolu Anthony Banbury.

“Bolest se širi brže nego što mi reagiramo i pobjeđuje u trci”, rekao je Banbury Vijeću sigurnosti UN-a.

Ova epidemija ebole koja je izbila u Zapadnoj Africi do sada je najgora u povijesti.

Prema najnovijim podacima WHO-a, u sedam zemalja je do sada registrirano ukupno 8.997 slučajeva ebole, a da je do sada u zapadnoj Africi od te bolesti umrlo više od 4.000 ljudi.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Svjetska zdravstvena organizacija je upozorila da se ebola u najteže pogođenim zemljama zapadne Afrike širi velikom brzinom. Samo u Sijera Leoneu se pojavi 70 novih slučajeva na dan. S druge strane, u zapadnim zemljama sa uređenim zdravstvenim sistemom širenje zaraze je malo vjerojatno. Ipak, raste broj zemalja koje uvode dodatne mjere opreza.  

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je plan borbe protiv ebole u narednih 60 dana. U međuvremenu, saopšteno je da je još jedan zdravstveni radnik u Teksasu zaražen tim virusom. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO