Nigerija dogovorila primirje s Boko Haramom

Kidnapiranje blizu 200 djevojčica izazvalo je proteste protiv ove grupe širom svijeta (EPA)
Kidnapiranje blizu 200 djevojčica izazvalo je proteste protiv ove grupe širom svijeta (EPA)

Nigerijsko rukovodstvo postiglo je dogovor sa oružanom grupom Boko Haram o prekidu vatre i puštanju kidnapiranih učenica, saopćio je danas šef nigerijskih snaga odbrane, maršal avijacije Alex Badeh.

“Dao sam naredbu zapovjednicima korpusa kopnene vojske da osiguraju provedbu ugovora na terenu”, dodao je  Badeh.

I Hasan Tukur, glavni sekretar nigerijskog predsjednika Goodlucka Jonathana, izjavio je danas da je postignut sporazum o prestanku neprijateljstava i puštanju 219 djevojčica kidnapiranih iz jedne škole još u aprilu, prenosi Tanjug agenciju AFP.

Tukur je rekao da je zastupao nigerijsku Vladu na susretima s pobunjenicima u Čadu, uz posredovanje čadskog predsjednika Idrissa Debyja.

“Pristali su osloboditi djevojke iz Chiboka”, rekao je Tukur, misleći pritom na 219 učenica koje su otete 14. aprila iz srednje škole koju su pohađale u Chiboku, na sjeveroistoku Nigerije.

Česti napadi

Boko Haram, čije ime znači “zapadnjačko obrazovanje je grešno” je nastao 2001. godine.

Jedan od ciljeva te organizacije, koju neki poznavaoci povezuju sa ogrankom Al-Kaide u Magrebu, je uvođenje šerijatskog prava u Nigeriji.

Organizacija je naročito aktivna na sjeveroistoku Nigerije i najviše je neprijateljski usmjerena protiv kršćana.

Procjenjuje se da su u napadima Boko Harama stradale hiljade ljudi. Ova organizacija je poznata po napadima na zabačena sela i njihovom spaljivanju, podmetanju bombi po crkvama i kidnapiranju đaka iz škola i internata.

UN je u maju stavio Boko Haram na listu terorističkih organizacija.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO