Iransko nuklearno pitanje u kritičnoj fazi

Catherine Ashton koordinira pregovore s Iranom u ime šest svjetskih sila, uključujući i SAD (EPA)

Napori da se postigne dogovor o iranskom nuklearnom programu u kritičnoj su fazi uoči krajnjeg roka za njegovo postizanje krajem novembra, rekao je nakon razgovora na najvišem nivou u Beču glasnogovornik Evropske unije Michael Mann.

“Istinski se trudimo ostvariti napredak i u potpunosti smo angažirani na postizanju sveobuhvatnog rješenja do krajnjeg roka 24. novembra”, rekao je Mann, glasnogovornik šefice za vanjsku politiku EU-a Catherine Ashton, prenosi Hina.

U šestosatnim pregovorima u austrijskom glavnom gradu u utorak, uz Ashton, sudjelovali su iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif i američki državni sekretar John Kerry.

Ashton koordinira pregovore s Iranom u ime šest svjetskih sila, uključujući i Sjedinjene Američke Države.

Stručnjaci će nastaviti razgovore, rekao je Mann.

Odlučujuća runda pregovora

“Diplomatski napori za pronalaskom rješenja koje se odnosi na iransko nuklearno pitanje sada su u kritičnoj fazi”, piše u njegovom saopćenju.

Sporazum o nuklearnom programu Irana trebao je biti zaključen do ljeta, ali budući da nije postignut, rok je produžen do kraja novembra.

Pregovori se zasnivaju na privremenom sporazumu potpisanom krajem novembra 2013. godine u belgijskom gradu Gentu, a njemački ministar vanjskih poslova Frank Walter Steinmeier je rekao da je to odlučujuća runda pregovora o iranskom nuklearnom programu.

Velesile i Izrael sumnjaju da Teheran želi proizvesti atomsko oružje skrivajući se iza civilnog nuklearnog programa, što Iran uporno negira.

Niskoobogaćeni urani koristi se kao gorivo u električnim centralama, ali obogaćen u većem stepenu može služiti u proizvodnji atomske bombe.

Izvor: Agencije