Groznica ‘ISIL’ zarazila Finsku

Faysala Ali Warabe finski je političar porijeklom iz Somalije (Screenshot / YouTube)

Piše: George Hourani – Helsinki

Pitanje finskih džihadista koji se bore na strani ISIL-a u Siriji još uvijek izaziva kontroverze u lokalnim medijima i progoni sigurnosne agencije.

Policija je pokrenula primjenu niza mjera predostrožnosti, koje su došle do te mjere da se uvede zabrana putovanja za sve one u koje se sumnja da bi eventualno mogli otići u Siriju i učestvovati u borbama.

Faysala Ali Warabe, finski političar porijeklom iz Somalije, na jednoj od zvaničnih televizijskih stanica potvrdio je kako je on otac džihadiste, pokrenuvši tom izjavom talas reakcija u službenim i narodnim krugovima.

Warabe, bivši kandidat za mjesto predsjednika u Somaliji, javio se telefonom iz Mogadisha rekavši kao ga je mnogo potresla vijest da se njegov sin Seid zajedno sa suprugom iz Finske, ali porijeklom iz Somalije, otišao boriti na strani ISIL-a.

U dijaloškoj emisiji „Studio A“ obratio se stotinama hiljada gledalaca koji prate ovaj program, naglasivši kako želi da njegov sin prekine vezu sa fundamentalističkim grupama, prilikom čega je i rekao da mu je „potrebna pomoć u ovom slučaju.“

Radikalna razmišljanja

Naglasio je i to da se njegov sin 2010. godine počeo upoznavati sa radikalnim pravcem preko društvenih mreža na internetu.
Seid se nedavno pojavio na snimku objavljenom na You Tube, gdje se na finskom jeziku obratio i drugim državljanima Finske, pozivajući ih da se pridruže „islamskom hilafetu u kojem vlada šerijatski zakon“.

Prema najnovijim istraživanjima javnog mnijenja, ogroman broj stanovnika Finske zabrinut je prijetnjama grupe Islamska država Irak i Levant, kao i činjenicom da će se ti džihadisti vratiti iz Sirije u njihovu zemlju.

S druge strane, ima i onih koji smatraju da metode ratne propagande ISIL-a usmjerene ka finskoj zajednici nisu u stanju ubijediti javnost kako je to primjer pravog islama.

Ovaj trend ojačan je i nedavnom anketom koja potvrđuje kako veliki broj Finske omladine vidi svoje muslimanske vršnjake kao normalne građane koji poštuju zakon i trude se da osiguraju pristojan društveni život.

Finske vlasti odlučile su pojačati kontrolu pojedinaca koji su povezani sa grupama džihadista. Policija neprestano nadzire i sve one koji se vraćaju u zemlju.

Prema obavještajnoj službi Finske „Suppo“ broj Finaca koji su napustili zemlju kako bi se pridružili „ekstremnim skupinama“ u Iraku i Siriji procjenjuje se na 45 džihadista iz 17 etničkih skupina. No, neki medijski izvještaji ukazuju na to da je ovaj broj možda i veći.

U razgovoru za Al Jazeeru, šef komunikacija obavještajne službe, Yuri Randtla, rekao je kako su trećina onih koji su se pridružili naoružanim organizacijama zapravo finski državljani, uključujući i žene.

Naglasio je kako su društvene mreže na internetu glavni način za ideološku mobilizaciju i regrutiranje finske omladine.

Randtla je istako da sadašnji finski zakon ne kriminalizira pojedince koji učestvuju u terorističkim obukama, stoga je u toku revizija zakona u od strane Parlamenta.

U istom ovom kontekstu, ministrica unutrašnjih poslova Finske, Päivi Räsänen, tražila je da se uvede zakon kojim bi se osudila pripadnost terorističkim grupama.

Predstavnici policijskih i sigurnosni agencija održali su sastanak u glavnom gradu, prvi takve vrste, na kojem je prisustvovao i gradonačelnik Yossi Ballnan i više od sedamdeset imama i predstavnika sunitske i šiitske muslimanske manjine, s ciljem rješavanja problema koji dovode do ekstremizma.

Prijateljski sastanak

Predsjednik Islamskog centra u Helsinkiju, dr. Anas Hajjar, pojasnio je kako je to bio prijateljski sastanak na kojem je zaključeno da lokalni mediji imaju presudnu ulogu, te da je nužno otvoriti prostor za priče o uspjehu muslimanskih manjina umjesto da se fokus stavlja na loše vijesti koje pristižu sa Bliskog istoka.

Hajjar je istakao i da je policija razgovarala sa predstavnicima muslimanskih manjina o tome na koji način poboljšati zajedničke napore u borbi protiv uključivanja muslimana Finske u sukob u Siriji. On je pozvao medije da se suzdrže od povezivanja nasilja i gnusnog ubijanja sa muslimanskom zajednicom u Evropi.

Ovaj sastanak dolazi u vrijeme kada je lokalna policijska uprava otkrila izvještaje o hapšenju tri osobe osumnjičene za vezu sa fundamentalističkim skupinama.
Policija je, također, započela istragu o slučaju djevojke iz Finske, stranog porijekla, vezano za širenje vjerske i etničke mržnje.

Prema onome što navode lokalni mediji, pozivajući se na policiju, djevojka čije je porijeklo arapsko i pripada muslimanima sunitima, obećala je kako će se boriti protiv šiita u Finskoj.

Na video snimku objavljenom na You Tube, kojeg su veoma brzo prenijele i društvene mreže, pojavljuje se pokrivena djevojka sa oružjem i izjavljuje kako se priključuje grupi Islamska država Irak i Levant.

Izvor: Al Jazeera