Vojnici SAD-a bili izloženi hemijskom oružju

Tvrdi se da je 17 američkih vojnika i sedam iračkih policajaca bilo izloženo nervnom otrovu (EPA)

Dvadesetak američkih vojnika bilo je izloženo hemijskom oružju koje datira iz vremena Saddama Husseina, a neki su i ranjeni, objavio je u srijedu Pentagon potvrdivši informacije New York Timesa.

Američki list izvijestio je da su američki i irački vojnici ozlijeđeni hemijskim oružjem između 2004. i 2011. godine i  da im je Pentagon naredio da o tome šute, prenosi Hina.

“Američki vojnici otkrili su da otprilike 5.000 bojnih glava, aviobombi i granata sadrži hemijsko oružje”, piše New York Times.

List je obavio desetke intervjua s ljudima, ukjučujući iračke i američke dužnosnike, koji su imali pristup obavještajnim dokumentima.

Tvrdi da je pronašao 17 američkih vojnika i sedam iračkih policajaca koji su bili izloženi nervnom otrovu iperitu.

Vojnicima naređeno da šute

Upitan za komentar članka, glasnogovornik Pentagona John Kirby rekao je da je u pitanju “oko 20 vojnika”.

Oružje je proizvedeno prije 1991. i trebalo je biti korišteno tokom rata protiv Irana (1980-1988).

Prije invazije na Irak u martu 2003. tadašnji američki predsjednik George W. Bush je tvrdio da je Saddam Hussein posjedovao oružje za masovno uništenje koje, međutim, nikada nije pronađeno.

Američki Kongres je primio “djelomične informacije”, kaže list, a vojnicima koji su otkrili hemijsko oružje naređeno je “da šute ili daju netačne podatke o tome što su našli.”

Pentagon nije potvrdio posljednju informaciju.

Kirby je rekao kako je ministar obrane Chuck Hagel “zabrinut zbog svakog podatka ili tvrdnje da vojnici nisu imali odgovarajuću skrb i podršku koju zaslužuju”.

Izvor: Agencije