Španija u Vijeću sigurnosti pretekla Tursku

Tek u trećem izjašnjavanju Generalne skupštine UN-a Španija je osvojila dvotrećinsku većinu (AP)

Generalna skupština Ujedinjenih naroda danas je glasala o izboru pet novih nestalnih članica, a najveća utrka vodila se za izbor predstavnika regije Zapadna Evropa i ostali, gdje je Španija tek u trećem krugu izabrana ispred Turske.

Koncem ove godine u Vijeću sigurnosti ističu mandati pet nestalnih članica Vijeća sigurnosti Argentine, Ruande, Južne Koreje, Australije i Luksemburga, a Generalna skupština je danas izabrala pet zemalja iz tih regija koje će ih zamijeniti, javlja Anadolija.

Nove nestalne članice u VS-u su Angola kao predstavnik Afrike, Venecuela iz regije Kariba i Latinske Amerike, Malezija iz regije Pacifik-Azija, Novi Zeland i Španija  ispred regije Zapadna Evropa i ostalih.

U prvom krugu glasanja u članstvo su izabrane Angola sa 190, Venecuela sa 181, Malezija sa 187 i Novi Zeland sa 145 glasova. Glasale su ukupno 193 članice.

Odluka u trećem krugu

Specijalna pažnja je bila usmjerena ka Turskoj, koja se nalazi pod pritiskom da učini više u ratu u Siriji. Turska misija pri UN-u nije bila dostupna za komentar.

Utrku za posljednje upražnjeno mjesto su u tri kruga vodile Turska i Španija. Rezultat prvog kruga je glasio 121 naspram 109 u korist Španije, ali to nije bilo dovoljno pa se išlo i u drugi krug gdje je rezultat glasanja bio 120 – 73 ponovo u korist Španije, ali i dalje nedovoljno za ulazak u Vijeće sigurnosti.

Tek u trećem izjašnjavanju Generalne skupštine UN-a Španija je osvojila dvotrećinsku većinu i sa 132 glasa postala nova nestalna članica VS-a. Turska je u posljednjem krugu osvojila 60 glasova.

Vijeće sigurnosti UN-a je najvažnije tijelo organizacije Ujedinjenih naroda, kome je povjerena uloga očuvanja međunarodnog mira i sigurnosti.

Broji ukupno 15 članica, od kojih je pet stalnih koje imaju pravo veta, odnosno blokiranja bilo koje odluke koju ne smatraju valjanom, te deset nestalnih članica.

Nestalne članice se biraju na mandat od dvije godine, ali na način da se svake godine bira polovina tih članica.

Izvor: Agencije