Janši oduzet poslanički mandat u Parlamentu

Janša je osuđen na dvogodišnju kaznu zatvora zbog korupcijske afere Patria (AFP)

Slovenski Parlament oduzeo je sinoć, nakon višesatne rasprave, poslanički mandat Janezi Janši, bivšem premijeru i predsjedniku najveće opozicione stranke, jer je, zbog korupcionaške afere, osuđen na više od šest mjeseci zatvora, prenose agencije.

„Konstatujem da Janezu Janši, kao osobi koja je osuđena na više od šest mjeseci zatvora, s današnjim danom prestaje poslanički mandat, u skladu sa zakonom o poslanicima“, rekao je predsjednik Parlamenta Milan Brglez, poslije glasanja o Janšinom mandatu.

Da Janša zadrži mandat, iako je osuđen na dvogodišnju kaznu zatvora zbog korupcijske afere Patria, glasalo je šest poslanika, a 58 je bilo protiv, dok su poslanici Janšine Slovenske demokratske stranke (SDS) bojkotovali glasanje.

“Osuđen bez dokaza”

Prema zakonu o poslanicima, mandat prestaje onima koji su osuđeni na kaznu zatvora dužu od šest mjeseci.

No, Janšini su poslanici, u raspravi pred oduzimanje mandata njihovom predsjedniku, tvrdili da je Janša osuđen zbog političkih razloga i bez dokaza, da se oduzimanjem njegovog mandata krši ustavom zagarantovano izborno pravo i da se zakon koji predviđa oduzimanje mandata odnosi samo na one poslanike koji su osuđeni za vrijeme trajanja mandata, što s Janšom nije slučaj.

Izvor: Agencije