Izbjeglice zabrinjavaju libanske vlasti

Politička neslaganja u Libanu odražavaju se i na sirijske izbjeglice, osobito nakon što su ministar unutarnjih poslova i ministar za socijalna pitanja izjavili kako su odlučni u namjeri da se u Arsalu izgradi kamp za njih.

Neki političari se tome protive iz sigurnosnih razloga, ali i iz straha da bi izbjeglice mogle trajno ostati u toj zemlji.

Izbjeglički kamp Ta'Labaya u dolini Beqa'a smatra se jednim od najboljih i najopremljenijih u Libanu.

“Moja djeca su u izbjegličkom kampu Zaatari u Jordanu. No, tamo je velika gužva i ne osjećaju se dobro”, kaže Abu Zaher, izbjeglica.

Broj sirijskih izbjeglica u Libanu iznosi više od 1.100.000.

Zabrinutost za budućnost

Sirijske izbjeglice ne kriju zabrinutost za svoju budućnost, jer libanska Vlada još nije donijela konačno rješenje za njihov status i trajni smještaj.

Prijedlog o izgradnji velikog izbjegličkog kampa zbog sigurnosnih razloga, ali i straha od trajnog naseljavanja Sirijaca propao je.

Broj izbjeglica u Arsalu već je veći od broja stalnih stanovnika tog grada.

“Te izbjeglice imaju kontakte sa militantima u okolnim planinama. Stoga ćemo, samo zbog sigurnosnih razloga, morati pronaći neko drugo rješenje i izmjestiti ih”, ističe Rashid Darbas, Ministar za socijalna pitanja.

Bez velikih kampova

Neki su predlagali naseljavanje svih izbjeglica na jednom mjestu – ali za to postoji opozicija među nekim političkim krugovima Libana.

“Imamo iskustva sa palestinskim izbjegličkim kampovima, poput onog u Arsalu u kojem su hapšeni ranije osuđivani teroristi koji su u kampu htjeli osnovati svoje ćelije”, ističe Ziyad Abs, lider Slobodnog patriotskog pokreta.

Za sada, od velikih kampova neće biti ništa.

Zbog toga se na najvišem nivou poduzimaju mjere da se ograniči priliv sirijskih izbejglica – i njihovo kretanje u zemlji.

Izvor: Al Jazeera