Ekskluzivno: Al Jazeera u Sjevernoj Koreji

Visoka vojna izaslanstva Sjeverne i Južne Koreje su održala prve razgovore u posljednje četiri godine. Razgovori su vođeni u pograničnom selu Panmunjom.

Ekipi Al Jazeere je dopušteno da napravi priču sa sjevernokorejske strane pograničnog pojasa svega nekoliko dana prije ovog susreta. 

Reporterka Al Jazeere Teresa Bo javila je kako je granica između Sjeverne i Južne Koreje jedna od najutvrđenijih graničnih zona na svijetu.

”Prošli smo tri kontrolna punkta, ali nam nije dozvoljeno da snimamo iz sigurnosnih razloga”, javila je Bo.

Nam Tong-ho, potpukovnik Korejske narodne armije, ispričao je svoju verziju razmjene vatre na granici od prije nekoliko dana.

„Vrijeme je da stvorimo atmosferu za ideju ponovnog ujedinjenja dviju Koreja, ali Južna Koreja poslala je balone s lecima u kojima vrijeđaju našeg vođu. To je očit znak da se protive ujedinjenju i da žele rat”, rekao je.

Nuklearni program

Jučer su se predstavnici Sjeverne i Južne Koreje sreli prvi put u četiri godine kako bi razgovarali o vojnim pitanjima duž granice.

U demilitariziranoj zoni mogli smo snimati samo ono što nam se dozvoli.

Granica sukoba koji traje već 60 godina je 38. paralela.

„Na onoj strani su SAD i Južna Koreja. Na ovoj strani je Sjeverna Koreja. Oni sa kacigama na drugoj strani – to su južnokorejski psi”, kaže Nam Tong-ho.

Sjevernokorejski vojnici nasuprot svojih dugogodišnjih protivnika: Južne Koreje i njihovog saveznika Sjedinjenih Američkih Država.

S druge strane, u Južnoj Koreji, vide se i neki turisti, javlja Bo.

Potpukovnik Nam kaže da se na drugoj strani nalazi 40.000 vojnika i 1.000 nuklearnih bojevih glava.

Zapravo, SAD u Južnoj Koreji ima 30.000 vojnika, a nuklearne glave uklonjene su još prije 20 godina.

„Zapad ističe da se Sjeverna Koreja mora odreći svog nuklearnog programa. Šta vi kažete na to?”, upitali smo potpukovnika Nama.

„Odreći ćemo se svog nuklearnog naoružanja kad se one države koje nam prijete odreknu svoga”, odgovorio je.

Dok se u posljednjih nekoliko dana otvorila mogućnost nekog novog dijaloga, zbog nuklearnog pitanja Sjeverna Koreja i dalje je izolirana i pod međunarodnim sankcijama.

Analitičari u Seulu slažu se da je malo vjerovatno kako će se Sjever u skorije vrijeme odreći nuklearnog programa.

„Njegov prioritet je nuklearka. To je jedini način da pregovara s međunarodnom zajednicom. Sjeverna Koreja diže galamu u vezi s ratom zato što je to jedini način za Kim Jong-una da vlada svojim društvom”, kazao je Yang Uk iz Korejskog foruma za odbranu i sigurnost.

Posljednji vojni pregovori predstavljaju korak naprijed, ali jasno je da je put do formalnog mira dugačak.

„Oni koji osiguravaju baze ili šalju vojnu pomoć SAD-u, Japanu i Južnoj Koreji da zauzmu našu državu – naši su protivnici. Naša ruka stići će ih gdje god se nalazili”, kaže potpukovnik Nam.

Prijetnje i provokacije s obje strane otežavaju da se ovaj sukob, koji je prije 60 godina podijelio Koreju na dva dijela,  privede kraju.

Izvor: Al Jazeera