Suparničke milicije u borbi za Bengazi

Khalifa Haftar je u maju pokušao zauzeti Bengazi (AP)

U libijskom Bengaziju su izbile nove borbe, dan nakon što je umirovljeni general Khalifa Haftar obećao da će “osloboditi” grad od onih koje je nazvao teroristima.

Izvori su kazali Al Jazeeri da su se rano u srijedu čuli oružana paljba i eksplozije i da je avion koji pripada generalovim snagama gađao mete u okolici grada na istoku države.

Svjedoci su kazali da su tenkovi i borbeni avioni gađali snage Brigada mučenika 17. februara, vojne koalicije koja je u savezništvu sa grupom Ansar al-Sharia, koja kontrolira većinu grada. Ansar al-Sharia je oružana grupa povezana sa Al-Kaidom.

U govoru emitiranom kasno u utorak, Haftar je kazao da će njegove snage osloboditi grad.

Reporter Al Jazeere Mahmood Abdulwahid javio je iz Tripolija da su na ofanzivu Haftarovih snaga milicije odgovorile kontraofanzivom.

“Situacija je veoma napeta i borbe se vode u okolini aerodroma Benina, nadomak Bengazija”, kazao je on.

Zemlja u neredu

Naftom bogata sjevernoafrička država je u neredu od ustanka protiv dugogodišnjeg lidera Muammara Gaddafija 2011. godine.

Parlament izabran u junu priznaje međunarodna zajednica, ali ga osporavaju milicije koje kontroliraju većinu Tripolija, gdje dominira savez oružanih grupa, te ga osporavaju oružane grupe koje dominiraju Bengazijem.

Premijer Abdullah al-Thinni i njegov izabrani Parlament premjestili su se u Tobruk, grad daleko na istoku, nakon što su milicije koje se protive njegovoj Vladi zauzele prijestolnicu i uspostavile svoju administraciju i kabinet.

Haftar je u Bengaziju u maju protiv milicija pokrenuo ofanzivu nazvanu “Operacija dostojanstvo”, ali su njegove snage potisnute iz grada u julu.

Najmanje 22 osobe, uključujući vojnike, ubijene su u nasilju u Bengaziju u proteklih 48 sati, prenio je AFP, navodeći vojne i bolničke izvore.

Izvor: Al Jazeera i agencije