Turski zračni udari na lokacije PKK-a

Mediji u Turskoj objavili su kako su vojni avioni ove države napali lokacije na jugoistoku države za koje se sumnja da su uporišta kurdskih pobunjenika. Ovo je prvi jaki zračni napad od početka mirovnih pregovora koji su počeli prije dvije godine kako bi se okončao 30-godišnji sukob.

Na internetskog stranici lista Hurriyet danas je objavljeno kako su mlažnjaci F-16 u nedjelju gađali mete koje pripadaju Radničkoj partiji Kurdistana (PKK) u selu Daglica, provincija Hakkari.

Zračni udari su pokrenuti kao odgovor na granatiranje vojne ispostave u toj regiji za koje se sumnja da je počinio PKK.

Danas je objavljeno i vojno saopćenje u kojem se navodi da su oružane snage odgovorile „na najjači način“ na pobunjeničko granatiranje, no bez preciziranja detalja zračnih udara.

Napad na vojnu ispostavu desio se u vrijeme kurdskih optužbi da Turska samo posmatra dok se vrše ubistva sirijskih Kurda u prekograničnom gradu Kobani koji je pod opsadom.

Saopćenje Ocalana

Novinar Al Jazeere Bernard Smith, koji se javio iz grada Urfe, nedaleko od granice Turske sa Sirijom, kazao je kako se očekuje da će Abdullah Ocalan, zatvoreni lider PKK-a, u srijedu objaviti saopćenje koje bi trebalo ukazivati kako će grupa odgovoriti na napad.

„Pozadina svega je to da je prošle sedmice privremeni vođa PKK-a kazao da je dvogodišnji mirovni proces sa Turskom završen zbog grupisanja turske vojske duž granica sa Irakom i Sirijom i zbog toga što se turska vlast vratila taktikama žestokih udara na kurdske proteste“, dodao je Smith.

On govori o demonstrantima koji su na jugoistoku Turske izašli na ulice protekle sedmice, ljuti zbog, kako se tumači, manjka akcije Turske da zaustavi napredovanje grupe Islamska grupa Irak i Levant (ISIL) na sjeveru Sirije gdje su Kurdi u opasnosti.

Veliki broj osoba je poginuo tokom okršaja policije i demonstranata.

Izvor: Al Jazeera i agencije