Snažan potres pogodio Salvador

Vlasti su proglasile uzbunu od cunamija, koja je kasnije ukinuta (EPA)

Zemljotres jačine 7,4 pogodio je pacifičku obalu Srednje Amerike, a osjetio se u Salvadoru i Nikaragvi, objavile su vlasti dviju zemalja, a najmanje je jedna osoba poginula u Salvadoru.

Američki Centar za upozorenje na cunami na pacifiku izdao je alarm za obalna područja u krugu 300 kilometara od epicentra. Međutim, kasnije je ukinuo to upozorenje.

Epicentar potresa bio je 106 kilometara jugoistočno od grada Usulutana, javila je Američka agencija za geološka ispitivanja. 

Wilfredo Salgado, gradonačelnik grada San Miguel u Salvadoru, napisao je na svom Twitteru da je jedan muškarac poginuo kada je na njega pao električni stup, prenosi agencija Reuters.

Prekid struje

Salvadorsko ministarstvo okoliša objavilo je da su deseci domova lakše oštećeni u okrugu Usulutan. Salvadorska civilna zaštita ne raspolaže neposredno podacima o šteti i žrtvama.

Po lokalnom radiju YSKL, potres je izazvao prekid struje u salvadorskim okruzima San Miguel i Usulutan.

U obližnjoj Nikaragvi, Nikaragvanski institut za geološka istraživanja objavio je da je epicentar potresa bio u Zaljevu Fonseca, između Nikaragve i San Salvadora, na dubini od 24 kilometara.

Dva snažna zemljotresa na istom području u februaru 2001. usmrtila su više od 1.150 osoba, a stotine hiljada ostavile bez domova.

Izvor: Agencije