Tariq Ramadan: ISIL nije islamski

Ramadan: ISIL se igra politikom, to nije halifat (EPA)
Ramadan: ISIL se igra politikom, to nije halifat (EPA)

Više od 120 muslimanskih učenjaka objavilo je pismo u kojem grupu Islamska država Irak i Levant (ISIL) nazivaju neislamskom i tvrde da ona nepravilno koristi Kur’an da bi podržala svoj cilj.

„ISIL iskrivljuje cijelu poruku. Moramo odgovoriti riječima… to što radite, ubijate nedužne ljude, implementirate takozvani ‘šerijat’ ili takozvanu ‘Islamsku državu’, ovo je protiv svega što dolazi iz islama“, rekao je za Al Jazeeru Tariq Ramadan, istaknuti islamski učenjak.

„Ovo nije halifat“, kaže Ramadan o ISIL-u. „Ovo su samo ljudi koji se igraju politikom, a reference traže u religijskim izvorima. Zato kao muslimanski učenjaci, intelektualci, moramo biti jasni po ovom pitanju. Moramo govoriti istinu i biti jasni u činjenici da, ako ne predstavljaju istinske islamske principe, mnogi diktatori danas ne predstavljaju islam.

Pitanje diktatora

„Nemaju ništa sa islamskim principima, jer su naši principi jasni: onaj koji vlada, mora biti izabran iz naroda koji ga prati ili ga moraju izabrati građani. Mnoge zemlje koje imaju posla sa Zapadom nisu loše kao ISIL, ali jesu loše“, dodaje on.

Abu-Bakr al-Baghdadi, vođa ISIL-a, pozvao je muslimane na oružje, a hiljade boraca širom svijeta otputovale su u Siriju i Irak da se bore za samoproglašeni halifat.

Postupci ISIL-a su u suprotnosti sa islamom i prošlim halifatima poznatim po toleranciji, kaže Ramadan.

Ramadan dodaje da se oni koji govore za razumijevanje islama, suočavaju sa izazovima za osvajanje srca i umova muslimana.

„Glavni problem muslimana dolazi od muslimana; od muslimanski većinskih zemalja“, kaže on. „I onda kada kritikujemo i kažemo da ćemo govoriti protiv svih diktatora, tada neki učenjaci koji su kazali da je, prema islamu, ISIL pogrešan, istovremeno podržavaju diktatore“.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Nakon udara koalicionih snaga na grupu ISIL, kurdske snage u Iraku zauzele su gradić Rabija na iračko-sirijskoj granici, strateški važno mjesto, čije će očuvanje zavisiti od arapsko-kurdskih odnosa u ovom dijelu zemlje.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO