Somalija: Žrtve u napadu auto-bombom

Niko za sada nije preuzeo odgovornost za napad na kafe 'Aroma' (Al Jazeera)

Najmanje 11 osoba je u nedjelju navečer poginulo, a osmero ranjeno u eksploziji automobila bombe u popularnom kafeu u Mogadišu, glavnom gradu Somalije, saopćila je policija.

“Vidio sam šest tijela”, rekao je policijski oficir Nour Farah, dodajući da je nekoliko povrijeđenih prevezeno u bolnicu nakon eksplozije.

“Vjerujemo da iza napada stoji Al-Shabab“, naglasio je.

Nakon što je vozilo parkirano u blizini hotela u centru somalskog glavnog grada eksplodiralo, snage sigurnosti su okružile područje koje se nalazi na ključnoj saobraćajnici u Mogadišu.

Šansa za mir

Niko za sada nije preuzeo odgovornost za napad na kafe “Aroma”, ali se sumnja da su ga izveli pripadnici grupe Al-Shabab, koja je povezana s Al-Kaidom, a koja se zavjetovala da će osvetiti smrt svog lidera Ahmeda Abdija Godana.

Godan je poginuo u američkim zračnim napadima početkom septembra.

Njega je naslijedio Ahmed Omar, poznat i kao Abu Ubeid, prenio je AP.

State Department je proglasio Al-Shabab terorističkom organizacijom u februaru 2008. godine.

Predsjednik Somalije Hassan Sheikh Mohamud pozvao je pripadnike Al-Shababa da se odreknu nasilja, navodeći da poslije Godaneove smrti imaju šansu da prihvate mir.

Izvor: Agencije


Povezane

Vlada Somalije i trupe Afričke unije – pojačali su ofanzivu protiv boraca Al Shababa, što je u posljednjih nekoliko mjeseci prisililo hiljade ljudi da napuste svoje domove. Mnogi od njih se svakodnevno bore da prežive. 

Published On 09 Apr 2014
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO