Somalija: Žrtve u napadu auto-bombom

Niko za sada nije preuzeo odgovornost za napad na kafe 'Aroma' (Al Jazeera)
Niko za sada nije preuzeo odgovornost za napad na kafe 'Aroma' (Al Jazeera)

Najmanje 11 osoba je u nedjelju navečer poginulo, a osmero ranjeno u eksploziji automobila bombe u popularnom kafeu u Mogadišu, glavnom gradu Somalije, saopćila je policija.

“Vidio sam šest tijela”, rekao je policijski oficir Nour Farah, dodajući da je nekoliko povrijeđenih prevezeno u bolnicu nakon eksplozije.

“Vjerujemo da iza napada stoji Al-Shabab“, naglasio je.

Nakon što je vozilo parkirano u blizini hotela u centru somalskog glavnog grada eksplodiralo, snage sigurnosti su okružile područje koje se nalazi na ključnoj saobraćajnici u Mogadišu.

Šansa za mir

Niko za sada nije preuzeo odgovornost za napad na kafe “Aroma”, ali se sumnja da su ga izveli pripadnici grupe Al-Shabab, koja je povezana s Al-Kaidom, a koja se zavjetovala da će osvetiti smrt svog lidera Ahmeda Abdija Godana.

Godan je poginuo u američkim zračnim napadima početkom septembra.

Njega je naslijedio Ahmed Omar, poznat i kao Abu Ubeid, prenio je AP.

State Department je proglasio Al-Shabab terorističkom organizacijom u februaru 2008. godine.

Predsjednik Somalije Hassan Sheikh Mohamud pozvao je pripadnike Al-Shababa da se odreknu nasilja, navodeći da poslije Godaneove smrti imaju šansu da prihvate mir.

Izvor: Agencije


Povezane

Vlada Somalije i trupe Afričke unije – pojačali su ofanzivu protiv boraca Al Shababa, što je u posljednjih nekoliko mjeseci prisililo hiljade ljudi da napuste svoje domove. Mnogi od njih se svakodnevno bore da prežive. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO