Izbori u Boliviji, Morales favorit

Ako Morales pobijedi i treći put i odradi mandat do kraja, postat će predsjednik s najdužim stažom u Boliviji (AP)

Bolivijski birači u nedjelju izlaze na predsjedničke izbore, a ankete predviđaju treću izbornu pobjedu aktualnog predsjednika Eva Moralesa.

Prema anketi Ipsosa, ljevičarski populist Morales (54) osvaja 59 posto glasova u prvom krugu, a oporbeni kandidat Samuel Doria Medina zaostaje čak 45 posto i trenutačno mu se potpora kreće blizu 14 posto.

Ostali predsjednički kandidati – bivši konzervativni predsjednik Jorge Tuto Quiroga, bivši gradonačelnik La Paza Juan del Granado i Fernando Vargas – zaostaju još i više, prenijela je Hina.

Biraju i građani u inozemstvu

Morales, prvi bolivijski predsjednik iz redova autohtonog indijanskog stanovništva i bivši uzgajivač koke, prvi je put pobijedio na izborima 2005. te ponovno 2010. godine.

Ako pobijedi i treći put i odradi mandat do kraja, postat će predsjednik s najduljim stažom u povijesti Bolivije, zemlje kojoj je politička nestabilnost bila više pravilo nego iznimka.

Osim predsjedničkih, održavaju se i parlamentarni izbori, a ovo će biti prvi put da će svi bolivijski građani koji žive u inozemstvu i registrirani su birači (otprilike 272.000) moći glasovati.

Također, prvi put svaka stranka, prema novom ustavu iz 2009, mora imati spolni paritet, odnosno jednak broj muškaraca i žena na stranačkim listama.

To je teško provesti u praksi, ali ako bude uspješno, broj žena u parlamentu mogao bi biti najveći ikad u Boliviji, ako ne i najveći u svijetu.

Ove izbore ne prati polariziranost kao one 2009. kada su bogate bolivijske pokrajine (Santa Cruz, Beni, Pando i Tarija) odlučile oduprijeti se Moralesovoj nacionalizaciji i onome što je nazivao ekonomskom transformacijom.

Rast BDP-a

Tada su mjesni političari imali podršku dominantne bjelačke poslovne zajednice koja je tražila autonomno upravljanje pokrajinskim naftnim i plinskim izvorima. Morales se nije odrekao nacionalizacije, ali je popustio i dao im određenu autonomiju.

Tenzije su splasnule, a tome je i pomoglo što Morales, iako zadržava socijalističku retoriku, ipak uspijeva privući strana ulaganja u zemlju.

Vlada kaže da nacionalizacije više neće biti. BDP je lani rastao 6,8 posto, a ove se godine očekuje veći od pet posto.

Izvor: Agencije