Erdogan: Siledžije će platiti cijenu

U četverodnevnim nemirima poginula je 31 osoba, dok je 360 ranjeno (AFP)

Povodom vala kurdskih protesta, u kojima su zabilježene deseci ljudskih žrtava, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan se založio za uvođenje zakona kojim bi se Vladi dala dodatna ovlaštenja za borbu protiv demonstranata.

Republika Turska ne bi bila država ukolko ne bi mogla kontrolirati nekolicinu siledžija. Oni mogu paliti, ali će platiti cijenu za to. Mi idemo dalje”, izjavio je on u govoru u gradu Bayburt, na sjeveroistoku Turske, prenosi AFP.

Zakon o kojem je govorio trebao bi se narednih sedmica naći pred turskim Parlamentom, prenosi Tanjug.

Hiljade Kurda je prethodnih dana izašlo na ulice turskih gradova, demonstrirajući zbog toga što Turska nije intervenirala da od pripadnika grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) odbrani pretežno Kurdima nastanjen pogranični sirijski grad Kobani.

Prema izvještaju agencije Dogan, u noći između subote i nedjelje u gradu Silopi, na jugoistoku Turske, u sukobima s demonstrantima su povrijeđena trojica policajaca, ali u drugim mjestima protesti se smiruju.

Ugrožen mirovni proces

Prema zvaničnim podacima od petka, u četverodnevnim nemirima poginula je 31 osoba, dok je 360 ranjeno.

Od tada je, prema pisanju turskih medija, najmanje još troje ljudi podleglo povredama u bolnicama.

Tokom protesta došlo je i do sukoba između mlađih pristalica zabranjene Radničke partije Kurdistana i turskih aktivista.

Cemil Bayik, jedan od osnivača PKK-a, koja je decenijama vodila borbu za kurdsku samoupravu u Turskoj, upozorio je da dvogodišnjem mirovnom procesu između Kurda i Ankare poslije najnovijih dešavanja prijeti kolaps.

Erdogan je u nedjelju apelirao na roditelje da spriječe da im djeca izlaze na ulice podržavajući “terorističku PKK”.

Izvor: Agencije


Povezane

Demonstranti prevrću automobile, razbijaju portale obližnjih radnji, bankomate te pale kontejnere, a u protestima je do sada poginula jedna osoba dok je osam osoba povrijeđeno, od čega pet pripadnika policije.

Published On 07 Oct 2014
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO