Samarasu povjerenje tijesnom većinom

Samaras je pred Parlamentom pozvao da se ne dopusti da predsjednički izbori izazovu nestabilnost (AFP)

Grčki premijer Antonis Samaras dobio je povjerenje na glasovanju u Grčkom parlamentu, iako je njegova većina i dalje tijesna, te nisu isključeni prijevremeni izbori.

Sa 155 glasova “za” predsjednik Vlade dobio je povjerenje, što je točan broj zastupnika koji čine konzervativno-socijalističku većinu od ukupno 300 zastupnika.

Na 288 nazočnih glasača 131 je odbilo dati povjerenje, a dvoje je bilo suzdržano, prenosi Hina.

Nijedan nezavisni zastupnik ili zastupnik oporbe nije stao na stranu premijera, što dovodi u pitanje kapacitet Vlade da skupi 180 zastupnika potrebnih za odabir nasljednika predsjednika Grčke do kraja veljače 2015. godine.

Ako se taj prag ne dosegne, Parlament će morati biti raspušten, a prijevremeni parlamentarni izbori organizirani, dok je normalan termin predviđen za 2016. godinu.

Šest godina recesije

Konzervativni premijer Samaras, koji je na vlasti od lipnja 2012. godine, pozvao je pred Parlamentom da se “ne dopusti da predsjednički izbori izazovu nestabilnost koja će nas unazaditi”.

U zemlji uronjenoj u recesiju već šest godina, gdje makroekonomski indikatori pokazuju znakove poboljšanja, glavni čimbenik neravnoteže je politika, smatraju gospodarski analitičari.

“Vlada traži glasovanje o povjerenju iz očaja, te da zaustavi raspad u svojim redovima”, kazao je Alexis Tsipras, šef glavne oporbene stranke Syrize, koja vodi u ispitivanjima javnog mnijenja.

“Čak ni s dalekozorom nikada nećete moći pronaći 180 zastupnika potrebnih u veljači”, upozorio je Tsipras.

Izvor: Agencije