Grčka ograničava finansiranje stranaka

Sa ciljem smanjivanja javne potrošnje, Parlament Grćke usvojio je zakon kojim se ograničava financiranje političkih stranaka.

No, kritičari tvrde da će ovaj zakon stvoriti više problema nego što će donijeti koristi.

Trgovac Lefteris Efthymiou  ponosi se činjenicom da prodaje isključivo grčku robu. Ali baš poput svojih dobavljača, i njegova obiteljska tvrtka se drži za posljednju slamku.

Izdvojili sedam puta više od Nijemaca

“Trebali bi skroz ukinuti porez za političke stranke. Neka od države dobiju neku simboličnu svotu, a za ostatak se trebaju sami snalaziti. Mi jedva plaćamo dobavljače, a pored toga moramo plaćati i poreze”, kaže Efthymiou.

Porezni obveznici poput njega financirali su političke stranke u Grčkoj. Seamdeset milijuna dolara izdvojeno je samo prošle godine, što je sedam puta više nego teret koji snose njemački porezni obveznici.

Vladajuća koalicija sada je usvojila zakon kojim se financiranje političkih stranaka smanjuje za pola, što će stranke natjerati na zaduživanje u bankama i skupljanje donacija.

“Kao nova generacija političara, želimo veću transparentnost i želimo vratiti povjerenje građana. I to ćemo i učiniti”, rekao je Argyris Dinopoulos, ministar unutarnjih poslova.

Više u videosnimku.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO