UN: Kobaniju prijeti sudbina Srebrenice

Izaslanik Ujedinjenih naroda pozvao je u petak Tursku da spriječi pokolj u pograničnom sirijskom gradu Kobaniju, kojem prijete borci grupe Islamska država Irak i Levant, ističući bojazan od ponavljanja masakra u Srebrenici 1995. godine, kada su snage bosanskih Srba ubile hiljade muslimana.

Staffan de Mistura, UN-ov izaslanik za Siriju, apelirao je na zvaničnu Ankaru da “dobrovoljcima” dopusti prelazak granice kako bi pomogli kurdskim borcima koji brane taj grad uz granicu s Turskom.

Oživio je sjećanja na raspad bivše Jugoslavije, kada su snage bosanskih Srba upale u Srebrenicu, tada UN-ovu “zaštićenu zonu”, i ubile oko 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka.

“Sjećate li se Srebrenice? Mi se sjećamo. Nikada je nećemo zaboraviti i vjerovatno sebi nikad nećemo oprostiti”, rekao je De Mistura na konferenciji za novinare.

Turska je rasporedila tenkove na brdu s pogledom na Kobani, ali odbija intervenirati bez šireg sporazuma sa Sjedinjenim Američkim Državama i ostalim saveznicima u ratu u Siriji.

Apel turskim vlastima

Zvanična Ankara je spriječila turske Kurde da pređu granicu i priključe se Kurdima koji brane grad od nadirućih pripadnika ISIL-a.

“Apeliramo na turske vlasti da dopuste dolazak dobrovoljaca i njihove opreme kako bi mogli ući u grad i pomoći odbrani”, istakao je De Mistura u Ženevi.

Predviđajući pad Kobanija ako se grad “ostavi na cjedilu”, dodao je da je samoobrana međunarodno ljudsko pravo.

Dok je većina stanovništva izbjegla pred ofanzivom ISIL-a, između 500 i 700 uglavnom starijih stanovnika još se skriva u Kobaniju.

Osim njih, između 10.000 i 13.000 stanovnika nalazi se u obližnjem pograničnom području između Sirije i Turske i samo je jedan mogući izlaz iz grada.

“Ako grad padne, 700, uz još 12.000 ljudi, osim boraca, bit će vjerovatno masakrirano”, rekao je De Mistura.

“Ne možemo i ne smijemo šutiti na izravnu prijetnju civilima.”

Padne li Kobani, gotovo 400 od oko 900 kilometara duge sirijsko-turske granice naći će se u rukama ISIL-a.

Američka posjeta Ankari

Sjedinjene Američke Države imaju namjeru sljedeće sedmice u Ankaru poslati vojni tim na razgovore s turskim vojnim zvaničnicima, koji se odbijaju angažirati u borbi protiv ISILa, objavio je State Department.

Dvojica posebnih američkih izaslanika već su u četvrtak razgovarala s turskim predstavnicima o hitnim mjerama koje bi trebalo poduzeti kako bi se spriječilo napredovanje ISIL-a.

Washington je u tursku prijestonicu u četvrtak i petak već poslao visoke vojne zvaničnike, koji su se susreli s premijerom Ahmetom Davutogluom i razgovarali o “više mjera, čiji je cilj napredak u vojnim naporima protiv ISIL-a”, kazala je glasnogovornica američke diplomatije Jennifer Psaki.

Washington želi prisiliti Tursku da se više umiješa u borbu protiv grupe koja prijeti njenoj granici u strateškom sirijskom mjestu Kobani.

SAD je posljednjih dana izražavao frustraciju zbog nevoljkosti svog turskog saveznika da se vojno angažira u Siriji.

“Turska je dobro smještena kako bi pridonijela naporima koalicije da se pobjedi ISIL”, rekla je glasnogovornica.

Intenzivni napadi

U međuvremenu, koalicija predvođena SAD-om izvela je do sada najintenzivnije napade na položaje ISIL-a, čiji su borci, ipak, uspjeli zauzeti policijsku stanicu na istoku grada Kobanija, sirijskog grada na granici s Turskom, gdje borbe traju nekoliko sedmica.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, koja prati sirijski građanski rat kroz mrežu aktivista na terenu, saopćila je da su koalicijski avioni kasnije pogodili i uništili zgradu policijske stanice.

Al Jazeerin reporter Yilmaz Akinci, koji izvještava sa tursko-sirijske granice, kazao je da su zračnim napadima, koji su trajali do jutra, uništeni ISIL-ovi kamp za obuku, zgrada i dva vozila.

U napadima su pogođene dvije borbene jedinice ISIL-a, dodao je reporter.

“Izgleda da je ISIL ušao u Kobani, ali najveća područja, glavna područja, i dalje su pod kontrolom kurdskih boraca”, kazao je Akinci.

Povlačenje ISIL-a

Opservatorija je saopćila da ISIL kontrolira više od trećine strateškog kurdskog grada, koji je samo nekoliko kilometara udaljen od Turske.

Međutim, Idriss Nassan, zvaničnik kurdske Vlade u Kobaniju, tvrdi da to nije istina.

“Mogu potvrditi da oni ne kontroliraju trećinu grada. Samo mali dio Kobanija je pod kontrolom ISIL-a”, rekao je Nassan.

On je kazao da su kurdski borci uspjeli ponovo zauzeti nekoliko gradskih područja u četvrtak.

I Nassan i Opservatorija navode da je više od 20 zračnih napada izvedeno u tom području od srijede poslije podne.

Rami Abdurrahman, šef Opservatorije, kazao je da je više od 500 ljudi poginulo u borbama za Kobani od sredine septembra.

Izvor: Al Jazeera i agencije