Uhapšeni navijači koji su vrijeđali Putina

Na snimku se vide navijači kako vrijeđaju Vladimira Putina (EPA)

Bjeloruska policija uhapsila je više desetina ukrajinskih i bjeloruskih nogometnih navijača koji su na utakmici između Bjelorusije i Ukrajine u četvrtak navečer uzvikivali ukrajinske patriotske slogane i vrijeđali ruskog predsjednika Vladimira Putina, objavili su lokalni mediji i udruženja za zaštitu ljudskih prava.

Na videosnmku, koji je snimljen prije početka kvalifikacione utakmice za EURO 2016, vide se navijači kako vrijeđaju Putina i uzvikuju “Slava Herojima” i “Slava Ukrajini”, a ove uzvike koriste Ukrajinci u borbi protiv proruskih separatista.

Riječ je o pogrdnoj pjesmici koju su u martu ove godine, kada se rat u Ukrajini već zahuktavao, smislili navijači Metalista iz Harkiva, a ubrzo se proširila među ukrajinskim, a čini se, i ostalim navijačima u susjedstvu koji nisu Putinovi fanovi.

 

Putin, koji je u petak bio u Minsku, na samitu čelnika Zajednice nezavisnih država, omražen je u Kijevu nakon što je Rusija u martu pripojila Krim i podržala separatiste u borbi protiv Vladinih snaga na istoku Ukrajine.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava iz Minska Vesna-96 objavila je da je uhapšeno oko 40 ljudi, koji su novčano kažnjeni ili zatvoreni na pet dana.

Ukrajina je pobijedila susjednu Bjelorusiju sa 2:0 na utakmici igranoj u bjeloruskom gradu Borisovu.

“Općenito gledajući, utakmica je prošla mirno. Atmosfera je bila prijateljska”, saopćila je policija.

Izvor: Agencije