Stanovnici Gaze traže obnovu svojih domova

Svako jutro Nafez al-Ijala iz svog iznajmljenog stančića putuje iz centra grada Gaze do mjesta na kojem je nekad bio njegov dom. Sve što je ostalo od trospratnice u kojoj je živio jeste hrpa betona i metala.

Al-Ijala je proveo većinu svog života u Shujaiyi, kvartu koji je pretrpio najgora razaranja u vrijeme posljednjeg 50-dnevnog izraelskog granatiranja Gaze.

Palestinski premijer Rami Hamdallah posjetio je ovaj dio grada prije prvog sastanka Vlade u Gazi. Al-Ijala se nada da će Vlada omogućiti obnovu njegovog kvarta.

“Vjerujemo u Boga, ne u državu. Molim Boga da nas ovi političari ne iznevjere kao oni prije njih. Pogledajte kako živimo. Naše zajednice su uništene. Političari moraju znati s čim se borimo”, kaže Nafez al-Ijala.

Vraćena nada

“Hamdallah je prvi palestinski premijer koji je tokom svog mandata posjetio Pojas Gaze otkako je Hamas 2007. godine preuzeo vlast od Fataha. Obje strane rekle su da će sarađivati na obnovi srušenih kvartova poput ovog. Ipak, nisu baš svi ubijeđeni da će Hamas i Fatah svoje razmirice uspjeti ostaviti iza sebe”, izvještava iz Gaze reporter Al Jazeere Imtiaz Tyab.

Rijetki su zaboravili nasilje kojim je okončana vladavina Fataha u Pojasu Gaze.

Hamas sebe vidi kao legitimnog predstavnika palestinskog naroda, jer je pobijedio na parlamentarnim izborima godinu dana nakon što su oružjem preuzeli kontrolu nad Gazom. Od tada vladaju napeti odnosi između ove dvije frakcije.

Ipak, u junu je osnovana tehnokratska Vlada jedinstva, što je dijelom vratilo nadu. Prošli mjesec palestinske frakcije postigle su sporazum da će Vlada jedinstva preuzeti vlast nad Gazom odmah nakon okončanja rata između Hamasa i Izraela.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera