Potvrđeno: Britanac nije bio zaražen ebolom

Makedonija je dobila rezultate testiranja preminulog Britanca, a analize pokazuju da nije bio zaražen ebolom. 

Britanski državljanin preminuo je ranije ove sedmice u Skoplju, nakon što je imao simptome slične eboli. 

Analizom u Njemačkoj utvrđeno je da nije bio zaražen ebolom.

Prekinuta je karantena u hotelu u kojem je preminuli Britanac boravio.

Tamo je bilo 25 osoba, među njima i jedna beba.

Isto je učinjeno i na Infektivnoj klinici u Skoplju, gdje je bilo 10 medicinskih radnika koji su bili u kontaktu sa Britancem.

Makedonske vlasti ranije su objavile kako će tijelo preminulog biti držano u karanteni do rezultata laboratorijskih testova, dok će obdukcija biti naknadno izvršena.

Povećane kontrole na aerodromima širom svijeta

U međuvremenu, diljem svijeta poduzimaju se mjere kako bi se spriječilo širenje virusa ebole, nakon što je više slučajeva zaraze zabilježeno izvan Afrike.  

Španjolska, gdje se jedna bolničarka u subotu još borila s ebolom, također nastoji spriječiti širenje epidemije te hemoragijske groznice, koja je dosad odnijela više od 4.000 života, dok brojne države pojačavaju kontrolu na granicama.

U Madridu su još tri osobe u petak navečer iz opreza primljene u specijalnu bolnicu, gdje se 44-godišnja bolničarka Teresa Romero bori s virusom te bolesti. Po zadnjem priopćenju bolnice, ona je “u teškom stanju, ali je stabilno”.

Romero, prva osoba zaražena izvan Afrike, najvjerojatnije dok je njegovala španjolskog misionara koji je vraćen iz Afrike i umro u Madridu, zasad je jedini slučaj ebole potvrđen u Španjolskoj.

Nijedna od šesnaest osoba pod nadzorom ne pokazuje simptome bolesti.

Broj mrtvih premašio 4.000

Vlada Španjolske je, nakon kritika zbog upravljanja krizom, oformila poseban međuministarski odbor, koji će u subotu održati drugu sjednicu.

Epidemija koja je koncem prosinca 2013. krenula iz Gvineje odnijela je 4.033 života do 8. rujna, navodi se u zadnjem izvješću Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). U sedam zemalja zaraženo je 8.399 ljudi.

Od Velike Britanije do Nikaragve zemlje redom javljaju da na granici pojačavaju kontrolu putnika koji dolaze iz najteže pogođenih zemalja – Gvineje, Liberije i Sijera Leonea, prenosi Hina.

U Sjedinjenim Američkim Državama kontrole u subotu trebaju početi u zračnoj luci J. F. Kennedy u New Yorku. Ista stvar je u Kanadi, koja je čak preporučila svojim državljanima da napuste te zemlje “dok su im komercijalni letovi na raspolaganju”.

Zabrinutost se širi i u Latinskoj Americi. Brazil je u subotu iščekivao nalaze pregleda 47-godišnjeg Gvinejca, koji je prije tri tjedna doputovao iz Afrike. Primljen je u bolnicu, više nema povišenu temperaturu i ne pokazuje druge simptome.

Dvije susjedne zemlje, Peru i Urugvaj, najavile su veću pozornost u pomorskim i zračnim lukama. I Meksiko i Nikaragva žele uspostaviti kontrolu migranata, kojih velik broj pokušava ući u SAD.

Vlada Maroka je u petak tražila da se zbog epidemije koja se širi na zapadu kontinenta odgodi afričko nogometno prvenstvo, koje se od 17. siječnja do 8. veljače 2015. godine treba održati u toj monarhiji.

Ujedinjeni narodi apelirali su na članice da prikupe milijardu dolara za borbu protiv ebole. Međutim, prikupljena je tek četvrtina.

Novca nedostaje i Sijera Leoneu. Tamošnje organizacije pozivaju međunarodnu zajednicu da obezbijedi mnogo više novca i resursa za borbu protiv epidemije ebole.

U prosjeku, jedan ljekar u toj zemlji zadužen je za 50 hiljada građana.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera