Mihail Gorbačov izašao iz bolnice

Gorbačov je i ranije boravio u bolnici (EPA)

Posljednji lider Sovjetskog Saveza Socijalističkih Republika (SSSR) 83-godišnji Mihail Gorbačov izašao je iz moskovske klinike gdje je hospitaliziran i već se vratio svojim aktivnostima, saopćila je u petak novinska služba njegove fondacije.

„Upravo se vratio, sve je u redu, on je s nama“, saopćila je novinskoj agenciji AFP medijska služba fondacije Gorbačov ocijenivši da su ruski mediji „pretjerali“ oko ozbiljnosti njegovog zdravstvenog stanja.

Dvije ruske novinske agencije su se u četvrtak navečer iz bolničke sobe pozvale na njega i objavile da je na hospitalizaciji.

“Stanje mog zdravlja je već sedam dana promjenjivo i danas sam u bolnici. Zdravlje mi se pogoršalo”, izjavio je ranije Gorbačov, prenosi AFP pisanje ruske agencije Ria Novosti.

On je rekao da se njegovo stanje prati, ali nije precizirao razlog bolesti, niti u kojoj se bolnici nalazi.

“Poznat vam je moj karakter, odlučan sam, borit ću se za svoj život”, rekao je Gorbačov, prenosi Interfax.

Reformista

Posljednji lider nekad velikog Saveza Sovjetskih Socijalističkih Republika je prošle godine bio hospitalizovan u junu, ali zbog sistematskog pregleda. Prema izvještajima medija, Gorbačov ima problem sa dijabetesom.

Postao je sovjetski predsjednik 1985. godine, a ostat će upamćen po reformama poznatim pod nazivom “Glasnost” i “Perestrojka”.

Mnogi mu, međutim, u Rusiji zamjeraju što je 1991. godine dozvolio da se sovjetske republike osamostale i postanu nezavisne.

Dobitnik je Nobelove nagrade za mir.

Posljednjih godina u političkom životu Rusije imao je marginalnu ulogu, ali je kritikovao aktuelnog predsjednika Vladimira Putina i pozivao ga da napusti vlast.

Izvor: Agencije


Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada