Malala Nobelovu nagradu posvetila djeci svijeta

Pakistanska djevojčica Malala Yousufzai, aktivistkinja za pravo na obrazovanje, posvetila je danas Nobelovu nagradu za mir svoj djeci svijeta čiji se glas ne čuje i pozvala premijere Indije i Pakistana da, u ime mira, prisustvuju ceremoniji dodjele nagrade.

Malala (17), koja je saznala da je dobila Nobelovu nagradu za mir dok je bila na času hemije u školi u Birminghamu, rekla je da je počastvovana jer je najmlađa i prva građanka Pakistana, kojoj je pripalo ovo priznanje.

“Nagrada pripada svoj djeci čiji se glas ne čuje, a čije glasove treba čuti”, poručila je Malala na konferenciji za novinare održanoj poslije časova, koje nije željela propustiti.

Malala je došla u Veliku Britaniju iz Pakistana na liječenje, pošto su je talibanski borci u oktobru 2012. pogodili u glavu, u pokušaju da je zaustave u kampanji za prava djevojaka na obrazovanje.

Popevši se na kutiju, kako bi mogla dohvatiti podijum glavne bibliotekeu Birminghamu, Malala se našalila da joj Nobelova nagrada neće pomoći na predstojećim ispitima.

“Osjećam se još moćnije, jer ova nagrada nije samo komad metala, ili medalja koju nosite, ili priznanje koje držite u svojoj sobi. To je za mene ohrabrenje da idem dalje”, poručila je Malala.

U međuvremenu je postala simbol otpora u borbi protiv pobunjenika u plemenskom području Paštun, na sjeverozapadu Pakistana.

Malala je sa svojih 17 godina postala najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir. 

“Uprkos njenoj dobi, Malala Yousafzai se već nekoliko godina bori za pravo djevojčica na obrazovanje i svojim je primjerom pokazala kako djeca i omladina, također, mogu doprinijeti poboljšanju njihove situacije. Ona je to radila pod najopasnijim okolnostima. Kroz svoju herojsku bitku postala je vodeći glasnogovornik za prava djevojčica na obrazovanje”, obrazloženje je Nobelovog odbora za dodjelu nagrade za mir. 

Yousafzai je ranije dobila i nagradu Evropske unije za ljudska prava.

Nobel i Kailashu Satyarthiju

Nobelov komitet dodijelio je ove godine nagradu Malali i indijskom borcu za prava djeteta Kailashu Satyarthiju zbog njihove borbe za obrazovanje djece i protiv njihovog ugnjetavanja.

Komitet je odao počast Satyarthiju, koji je organizirao različite mirne demonstracije kako bi ukazao na užasnu eksploataciju djece.

“Djeca moraju ići u školu i ne smiju biti finansijski iskorištavana. Posebno u sukobom zahvaćenim područjima, kršenje prava djece vodi do prenošenja nasilja sa generacije na generaciju”, navodi se u saopćenju Komiteta za dodjelu Nobelove nagrade.

Borba protiv represije djece

Kailash Satyarthi je osnivač grupe koja se bori protiv trgovine ljudima i borac za za zaštitu prava djece.

Njegova organizacija pomogla je u oslobađanju desetaka hiljada djece iz ropstva.

Komitet je saopćio kako je nagrada dodijeljena Yousafzai i Satyarthiju ”za borbu protiv represije djece i mladih i prava sve djece na obrazovanje”.

Nobelov odbor smatra kako je ovo važan momenat za hinduiste i muslimane, Indijce i Pakistance da se udruže u zajedničkoj borbi za obrazovanje i protiv ekstremizma. 

Među kandidatima za Nobelovu nagradu za mir za 2014. godinu su bili papa Franjo, Edward Snowden, Vladimir Putin i mnogi drugi. 

Nagradu vrijednu 1,1 milion dolara uručit će švedski kralj na ceremoniji 10. decembra.

Satyarthi je kazao Al Jazeeri da je zahvalan Komitetu i da je ova nagrada ”priznanje mnogim glasovima djece koja su žrtve ropstva, ne samo u Indiji nego u cijelom svijetu”.

Rekao je da je nagrada čast za njegovu državu, te kako se nada da će Vlada Indije sada obratiti više pažnje na patnje djece koja su primorana da rade.

Prošle godine ovu nagradu je dobila Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW). 

Izvor: Al Jazeera i agencije