Kurdske snage od ISIL-a preuzele gradić Rabia

Nakon udara koalicionih snaga na grupu Islamska država Irak i Levant, kurdske snage u Iraku zauzele su gradić Rabia na iračko-sirijskoj granici, strateški važno mjesto, čije će očuvanje zavisiti od arapsko-kurdskih odnosa u tom dijelu Iraka.

Reporterka Al Jazeere Zeina Khodr izvještava da je bolnica u ovom gradu bila posljednje uporište grupe ISIL-a te da su, zahvaljujući zračim udarima koalicije, kurdske snage uspjele ući u grad. Ovo pogranično područje je, po njenim navodima, grupa ISIL koristila kao centar opskrbe svojih snaga na položajima u Iraku i Siriji.

“Ovo nije samo strateška teritorija. Kurdske snage sada su zauzele sela koja su ranije naseljavali irački suniti. Njih više ovdje nema i mnogi su izbjegli”, kazala je Zeina Khodr.

Najveći dio nekadašnjih stanovnika otišao je zajedno s grupom ISIL, a Faris Halef je jedini  stanovnik koji je ostao u gradu.

“Pojedini stanovnici Rabie otišli su s ISIL-om, dok su drugi pozdravili dolazak kurdskih snaga i zauzimanje grada”, kazao je Halef.

On ne podržava ISIL, ali je s nelagodom dočekao novu vlast. Pojednini vojnici su ga osumnjičili da pripada ISIL-u, ili da je potencijalni bombaš samoubica samo zato što je Arapin.

Borbe se nastavljaju

Kurdske snage sada pod kontrolom drže nova područja i negiraju da su ušli u grad kako bi zauzeli zemlju iračkih sunita.

“Oslobodili smo ih od ISIL-a. Kada arapska plemena budu u stanju kontrolirati ovo područje, povući ćemo se i prepustiti im kontrolu”, rekao je komandant kurdskih snaga Hashem Sitay.

Pleme Šummar, koje nastanjuje oblast oko Rabie, planira nastaviti borbu protiv ISIL-a, a njegove vođe tvrde da se neće zadovoljiti samo odbranom grada.

“Borit ćemo se protiv ISIL-a i krenuti naprijed. Zahvaljujemo Kurdima za požrtvovanosti i to nećemo zaboraviti. Borit ćemo se zajedno s njima”, izjavio je vođa plemena Shummar Fawaz Jarba.

To bi mogla biti prekretnica u ratu protiv ISIL-a, ali ovo je samo jedan dio Iraka. Za mnoge ljude poput Farisa to je već prekasno.

Izvor: Al Jazeera