Jolie od kraljice dobila titulu počasne dame

Angelina Jolie je odlikovana za zasluge u borbi protiv spolnog nasilja i doprinos britanskoj vanjskoj politici (Getty Images)

Britanska kraljica Elizabeth II odlikovala je holivudsku zvijezdu Angelinu Jolie za zasluge u borbi protiv spolnog nasilja i doprinos britanskoj vanjskoj politici, objavila je u petak Buckinghamska palača, prenosi Hina.

Zvijezda hita Tomb Rider, 39-godišnja glumica primila je orden Počasne dame Velikog križa, najistaknutijeg reda Svetog Mihaela i Svetog Juraja na privatnoj svečanosti u rezidenciji britanske kraljice u Londonu.

Odluka je objavljena u junu, kada je Jolie, zajedno s tadašnjih britanskim ministrom vanjskih poslova Williamom Hagueom, predsjedala međunarodnom konferencijom o seksualnom nasilju u ratnim zonama.

“Raditi sa žrtvama silovanja je čast sama po sebi”, rekla je tada Jolie. “Znam da će za ispunjenje naših ciljeva trebati cijeli život, ali ja sam tome predana svim srcem”, dodala je.

Vitez Daniel Day Lewis

Jolie se, ipak, neće moći oslovaljvati s “Lady”, a što je ekvivalent tituli viteza, jer nije britanska državljanka.

Titula viteza ove je godine dodijeljena trostrukom dobitniku nagrade Oscar Danielu Day Lewisu za njegov “doprinos drami”, pa poznati glumac ubuduće ispred svog imena može staviti i titulu “Sir”.

Angelina Jolie je 2011. godine režirala film U zemlji krvi i meda, po vlastitom scenariju.

Radnja se odvija tokom rata u Bosni i Hercegovini, a tretira, između ostalog, problem žrtava silovanja.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada