Antievropski UKIP u Parlamentu V. Britanije

Douglas Carswell prvi je predstavnik UKIP-a u Parlamentu Velike Britanije (EPA)

Antievropska Partija nezavisnosti Velike Britanija (UKIP) je prvi put osvojila mjesto u Parlamentu Velike Britanije, nakon što je odnijela pobjedu u gradu Clactonu na dopunskim izborima.

UKIP je neočekivano osvojila 60 posto glasova u Clactonu, u kojem 2010. godine ta partija nije osvojila nijedan glas, prenijela je agencija Reuters.

UKIP je i u tradicionalnim uporištima laburista Heywood i Middleton u sjevernoj Engleskoj dobio skoro 39 posto glasova, gdje je 2010. godine imala manje od tri posto glasova.

Time je UKIP, kako je navela britanska agencija, postao prijetnja glavnim dvjema partijama, laburističkoj i konzervativnoj, na nacionalnim izborima iduće godine.

Zalaganja UKIP-a

UKIP se zalaže za izlazak Velike Britanije iz Evropske unije i striktnu imigracijsku politiku.

“Ne postoji ništa što mi ne možemo postići”, rekao je poslanik UKIP-a iz Clactona Douglas Carswell.

Carswell je rekao kako podržava “vladu naroda i za narod”, najavivši da je “došlo vrijeme promjena”.

Male su šanse da će UKIP odnijeti pobjedu na više od 12 od ukupno 650 mjesta na nacionalnim izborima u maju iduće godine.

Međutim, rastući uspjeh UKIP prijeti da podjeli glasove desnog centra, kao i tradicionalne glasove lijevog krila, dovodeći do situacije u kojoj nijedna partija neće imati apsolutnu većinu.

To bi moglo povećati vjerovatnoću da nijedna partija ne osvoji dovoljno mjesta, što bi joj omogućilo kontrolu Parlamenta i formiranje vlade, a može izazvati i političku nestabilnosti u šestoj po veličini ekonomiji na svijetu, navela je agencija Reuters.

Izvor: Agencije