Tužba protiv CIA-e zbog hapšenja Mandele

Preminuli južnoafrički predsjednik bio je tada predstavljen kao 'marksistički terorist' (AP)

Tužbu protiv američke Centralne obavještajne agencije podnio je u srijedu u Washingtonu student, koji je zatražio objavljivanje dokumenata koji bi razotkrili ulogu američke vlade u hapšenju nedavno preminuloga južnoafričkog borca protiv aparthejda Nelsona Mandele u vrijeme vladavine aparthejda 1962. godine.

“Prema nekim izvorima, CIA je bila umiješana u hapšenje Nelsona Mandele 1962. godine, koje je rezultiralo njegovim dugogodišnjim zatočeništvom”, navodi u tužbi student Ryan Shapiro, koji dodaje kako je preminuli južnoafrički predsjednik bio tada predstavljen kao “marksistički terorist”.

Student, koji radi na doktoratu iz povijesti i antropologije u Massachusettsu, traži od saveznog suda u Washingtonu da naloži CIA-i objavu dokumenata s tim u vezi, a na temelju Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

Prema njegovim navodima, agencija je to do sada odbijala napraviti.

Nedostatak informacija

Glasnogovornik CIA-e Sean Boyd izjavio je za France Presse da se CIA “općenito suzdržava komentirati pravne predmete čije je ispitivanje u toku pred sudovima”.

“Iako je već dugo vremena poznato da je CIA bila umiješana u Mandelino hapšenje, postoji malo u javnosti objavljenih preciznih informacija o toj umiješanosti”, navodi se u tužbi.

“Na isti način, iako se već dugo zna da je CIA redovno davala informacije južnoafričkom režimu općenito o pokretu protiv aparthejda, malo preciznih informacija postoji o tome u javnosti. Napokon, iako je danas univerzalno slavljen kao heroj i borac za slobodu protiv nepravde, Mandelu je američka vlada prikazivala kao teroristu i on se na listi terorista nalazio sve do 2008. godine”, navodi se u dokumentu podnesenom saveznom sudu okruga Columbia (Washington).

Izvor: Agencije