Rodman se ispričao zbog izjave o zatočeniku

Bivša američka košarkaška zvijezda Dennis Rodman ispričao se zbog izjave koju je dao u vezi s američkim građaninom zatočenim u Sjevernoj Koreji.

Rodman je svojom četvrtom posjetom Pjongjangu u manje od godinu dana ponovo izazvao kontroverze.

Serenada diktatoru…Bivši profesionalni košarkaš Dennis Rodman pjevušio je rođendansku pesmu severnokorejskom vođi Kim Jong-unu, u areni u Pyongyangu, nakon čega je poveo američke igrače u prijateljskoj igri protiv sjevernokorejske ekipe.

Čudan odnos

Najnovije poglavlje u vrlo čudnom odnosu između jednog od najrepresivnijih vladara svijeta i ekstravagantne bivše zvijezde NBA.

“Volim tog tipa. On je moj prijatelj ‘za vijeke vijekova'”, rekao je Rodman.

Svoja putovanja naziva ‘košarkaškom diplomacijom’.

“Mislim da je ovo povijesni dan za svakoga diljem svijeta, kako bi vidjeli da možemo živjeti jedni s drugima, ako samo duboko udahnemo i shvatimo kako gledamo na neke stvari. Zato mislim da je sve prošlo vrlo dobro za sve uključene”, smatra Rodman.

No, Rodmana su političari i mediji u SAD-u i Južnoj Koreji žestoko kritizirali. Kimova vlada često prijeti da će uništiti SAD, Južnu Koreju i Japan.

Obitelj zatočenog užasnuta

Godine 2012. uhitili su američkog državljanina Kennetha Baea, vođu turističke grupe, a terete ga za planiranje državnog udara.

Bae je osuđen na 15 godina zatvora. Američka vlada kaže da je Bae nevin. Međutim, Rodman je u televizijskom intervjuu sugerirao da bi Bae mogao biti kriv za kazneno djelo, a onda je opsovao novinara koji ga je intervjuirao.

Sestra Kennetha Baea, Terri Chung, kaže kako je obitelj užasnuta Rodmanovim komentarima.

“Ovo nije igra. Znate, Dennis Rodman zna igrati košarku, medijske igre i sve drugo što želi činiti sa svojim životom. Ali, ovdje se radi o životu čovjeka i nadam se da on shvaća koliko su ulozi ozbiljni. Kenneth ima obitelj kod kuće, on je otac troje djece koja ga čekaju 14 mjeseci, zato se nadam da će se sjetiti toga”, rekla je Chung.

Jedan američki kongresmen rekao je da je Rodmanovo zabavljanje Kima poput izvođenja Hitlera na ručak.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO