Opozicija: Assadov odlazak uvjet pregovora

Opozicija traži da se prije razgovora Assad povuče s vlasti, dok njegova Vlada ističe da bi on mogao i u budućnosti vladati Sirijom (EPA)

Dvodnevno zasjedanje sirijskih opozicionih grupa u gradu Cordobi na jugu Španije rezultirali su usvajanjem deklaracije, u kojoj sirijska opozicija, uoči druge mirovne konferencije u Ženevi planirane za 22. januar ove godine, zahtijeva od međunarodne zajednice da garantira da režim predsjednika Bashara al-Assada neće imati nikakvu ulogu u tranzicijskom periodu za rješavanje krize u Siriji.

Deklaracija sadrži sedam tačaka, a sirijska opozicija zahtijeva da se provedu sve odredbe usvojene na prvoj konferenciji u Ženevi i da se odredi vremenski rok za implementaciju tranzicijskog procesa, navodi agencija Anadolija.

Sukob ISIL-a i pobunjenika

Gotovo 500 osoba, među kojima 85 civila, je poginulo u posljednjih sedam dana u sukobima između pripadnika Islamske države Iraka i Levanta (ISIL) i nekoliko drugih sirijskih pobunjeničkih grupa, saopćava Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Među žrtvama su i 42 taoca, koja su ubili pripadnici ISIL-a u provinciji Halep, i 47 talaca, pripadnika ISIL-a, koje su pobile suprotstavljene pobunjeničke snage, pretežno u oblasti Idlib, izvještava AFP.

Pripadnici pokreta Islamska država Iraka i Levanta (ISIL), koji je povezan sa Al-Kaidom, ostvaruje izvjestan napredak u borbi protiv drugih pobunjenika u oblasti Raqqa, u sjevernoj Siriji, dok ih u dijelovima oblasti Halep  i Idlib potiskuje (pobunjenička) Slobodna sirijska armija.

Uspjesi ISIL-a u Raqqi se pripisuju činjenici da su do tog mjesta otvorene linije snabdijevanja prema Iraku. 

“Političko rješenje je temeljni faktor za budućnost Sirije, ali ne i jedini. Sva politička rješenja moraju garantirati razrješavanje dužnosti svih predstavnika režima i predaju ukupne vlasti pod ingerenciju prijelazne vlade. Niti jedan simbol Assadovog režima ne može imati nikakvu ulogu u tranzicijskom periodu”, zajednički je stav sirijske opozicije.

Također se zahtijeva i oslobađanje svih zarobljenika, povratak izbjeglica, ukidanje embarga na dostavu pomoći narodu u svim dijelovima Sirije, te prekid bombardiranja i oružanih djelovanja.

Stav SAD-a

SAD podržava održavanje sirijskih mirovnih pregovora u Ženevi, rekla je zamjenica američkog državnog sekretara Victoria Nuland i prvi put nije isključila mogućnost da u novoj tranzicijskoj vlasti sudjeluju i predstavnici Vlade Bashara al-Assada, koji “nemaju krv na svojim rukama”.

Ona je istaknula kako je potrebno ohrabriti opoziciju da na njima sudjeluje, ocjenjujući da Iran i Rusija trebaju utjecati na Assadov režim da zaustavi bombardiranje grada Halepa.

“Vlasti u Moskvi i Teheranu mogle bi upotrijebiti utjecaj koji imaju na Vladu u Siriji da sudjeluje u pregovorima”, navela je Nuland, prenosi Tanjug saopćenje State Departmenta.

Nuland je rekla da ekstremne snage postoje na obje strane u sirijskom sukobu, spomenuvši pripadnike Al-Kaide i Hezbolaha.

‘Okupiti umjerene snage’

“Zato je od najvećeg značaja da počnu politički dijalog i razgovori o tranzicijskoj vladi. Sada treba okupiti umjerene snage iz opozicije i iz vlasti u Damasku, ljude koji nemaju krv na svojim rukama i da povedu zemlju prema tranzicijskom procesu i mirnoj budućnosti. Važno je da se to dogodi što prije, dok ekstremne snage s obje strane u potpunosti ne spriječe mogućnost mirnog ishoda”, zaključila je Nuland.

Predstavnici sirijske opozicije još nisu potvrdili da će sudjelovati na mirovnim pregovorima, koji su zakazani za 22. januar u Ženevi.

Oni traže da se prije tih razgovora Assad povuče sa vlasti, dok njegova Vlada ističe da bi on mogao i u budućnosti vladati Sirijom.

Od početka građanskog rata u Siriji u martu 2011. godine poginulo je više od 100.000 ljudi.

Izvor: Agencije