Khamenei: SAD pokazao neprijateljstvo

SAD je odigrao jednu od glavnih uloga u potpisivanju sporazuma 24. novembra u Ženevi između Irana i velikih sila (EPA)

Iranski vrhovni vođa Ali Khamenei rekao je u četvrtak da su Sjedinjene Države na nuklearnim pregovorima pokazale neprijateljstvo prema Islamskoj Republici.

Khamenei je govorio nekoliko sati uoči nastavka pregovora između Irana i Evropske unije u Ženevi, prenosi Reuters.

“Ranije smo saopćili da ćemo, ako smatramo svrsishodnim, pregovarati sa Sotonom [Sjedinjenim Državama] kako bi spriječili sijanje njihovog zla”, rekao je Khamenei, navodi agencija Srna.

“Na pregovorima SAD je pokazao neprijateljstvo prema Iranu, Irancima, islamu i muslimanima”, dodao je on.

Iran i EU pregovaraju u četvrtak u Ženevi o praktičnim detaljima realizacije nuklearnog sporazuma postignutog u Ženevi u novembru.

Sastanak u Ženevi

Sporazum ima za cilj obustavljanje nuklearnog programa na šest mjeseci, u zamjenu za ograničeno ukidanje sankcija.

Predstavnici Irana i EU-a sastaju se u četvrtak i petak u Ženevi kako bi finalizirali stupanje na snagu privremenog sporazuma o spornom iranskom nuklearnom programu, a jedno od prioritetnih pitanje su iranske centrifuge posljednje generacije, prenosi Hina.

Prvi susret između predstavnika Irana i EU-a predviđen je za kasnije poslije podne.

Američki State Department je potvrdio prisustvo državne podsekretarke Wendy Sherman u Ženevi, no za sada se ne zna da li će doći do tripartitnog sastanka Irana, EU-a i SAD-a.

SAD je odigrao jednu od glavnih uloga u potpisivanju sporazuma 24. novembra u Ženevi između Irana i velikih sila.

To je bila prilika za prve direktne kontakte između Irana i SAD-a nakon 35 godina zamrznutih odnosa između dviju zemslja.

Razgovor Rouhanija i Putina

Sporazum između Irana i grupe 5+1, koji se smatra velikim diplomatskim uspjehom, predviđa ograničavanje obogaćivanja urana u Iranu na razdoblje od šest mjeseci, tokom kojih neće biti novih sankcija.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je telefonski razgovarao s iranskim predsjednikom Hassanom Rouhanijem o primjeni sporazuma između Teherana i velikih sila, skupine 5+1 (Rusija, Kina, SAD, Francuska, Velika Britanija i Njemačka), potvrdio je Kremlj.

U službenom se saopćenju dodaje da su dvojica čelnika razgovarali o aktuelnim međunarodnim pitanjima, uključujući i “primjenu sporazuma o iranskom nuklearnom programu”.

Izvor: Agencije