U strahu od sukoba, civili bježe iz Anbara

Hiljade ljudi morale su napustiti svoje domove i pronaći utočište nakon višednevnih borbi između naoružanih boraca, pripadnika plemena i iračkih snaga sigurnosti, zbog intenzivnih borbi u pokrajini Anbar. Najviše je žena i djece, koji su opet zahvaćeni sukobom koji nisu mogli izbjeći.

“Ramadi je bombardiran i po gradu su se vodile ulične borbe. Pobjegli smo zbog djece”, kaže Hussein Aleiwi, raseljeni stanovnik Ramadija, dok njegova sugrađanka Umm Amar dodaje kako joj je suprug pomogao pronaći sigurno mjesto za djecu.

Vojska je poručila kako je odlučna opet uspostaviti kontrolu nad dva najveća grada pokrajine Anbar, nakon što su prije više od sedmice naoružani pripadnici grupe Islamska država Irak i Levant, povezane s Al-Kaidom, zauzeli veći dio Ramadija i Fallujaha te upozorili sve da ne pomažu snagama iračke Vlade.

Stanovništvo kaže da su zatvorene sve škole, fakulteti, uredi, čak i bolnice. Ne rade ni tržnice, a zalihe goriva su pri kraju. Dok se Vlada bori za kontrolu nad Anbarom, njeni saveznici, uključujući i SAD, obećali su samo materijalnu pomoć.

Podijeljeni političari

“Vjerujem da smo ostavili Irak u situaciji u kojoj je mogao krenuti naprijed. Sada vidimo da se, zbog nekoliko unutrašnjih političkih problema, situacija razvila u nešto što je, prema mom mišljenju, zabrinjavajuće”, priznaje Ray Odierno, načelnik Glavnog štaba Vojske SAD-a.

Politička scena i dalje je duboko podijeljena i Vlada, koju predvode šiiti, insistira da se bori protiv, kako ih zove, terorista.

“Iračke oružane snage nikad se neće povući iz Anbara, jer nisu tek sada došle u tu pokrajinu, nego su već bile u njoj. Zbog nedavnih događaja, vojska je odlučila uništiti skrovišta terorista”, navodi šiitski političar Adnan al-Shahmani.

Suniti tvrde da je sektaška pristrasnost vlasti dovela do podjela, koje su izazvale krvavo nasilje.

“Iračka vojska se povukla iz Anbara zato što je bila poražena. Suočila se s plemenima i velikim brojem naoružanih boraca. Miješanje vojske u civilna pitanja, za koja je zadužena lokalna policija, izazvala je haos u Anbaru, a situacija je trenutno izvan kontrole”, tvrdi sunitski političar Talal al-Zuba'i.

Međutim, dok se vojska, borci i plemena bore za kontrolu, stanovništvo Anbara je ono koje najviše pati.

Izvor: Al Jazeera