Ruski brod se oslobodio iz santi leda

Složena spasilačka operacija mobilizirala je znatne snage u ljudstvu i opremi u pokušaju oslobađanja broda MV Akademik Šokalski (AP)

Novogodišnja saga na Antarktiku s brodovima zarobljenima u ledu i njihovim putnicima koji su kratili vrijeme među pingvinima završena je nakon što je i ruski brod Akademik Šokalski oslobođen vlastitim snagama.

Složena spasilačka operacija, koju je predvodila Australija, tokom dvije sedmice mobilizirala je znatne snage u ljudstvu i opremi u pokušaju oslobađanja broda “MV Akademik Šokalski“, blokiranog na stotinjak kilometara istočno od francuske baze Dumont d'Urville.

Nakon francuskog ledolomca Astrolabea i australske Aurore, koji nisu uspjeli slomiti debeo led, kineski ledolomac Xue Long (Snježni zmaj) došao je najbliže ruskom brodu, usprkos nevremenu i santama leda.

Njegov helikopter omogućio je prošle sedmice evakuaciju 52 putnika, turista i naučnika sa Šokalskog na Auroru, ali je i sam Snježni zmaj postao zatočenik “bijelog pakla”.

Peking je u utorak objavio da je brod iskoristio pukotine u ledu i da se uspio probiti do voda gdje može slobodno ploviti.

Potvrda vlasti

Australske vlasti za pomorsku sigurnost su u srijedu potvrdile kretanje Akademika Šokalskog.

Oba broda, kineski i ruski, “oslobodila su se leda na Antarktiku i više ne trebaju pomoć”, objavila je AMSA.

Kapetan ruskog broda Igor Kiseljev je u utorak uspio probiti led, zahvaljujući promjeni meteoroloških prilika.

Nakon 12 sati usporene plovidbe zbog smanjene vidljivosti, uspio se domoći otvorenog mora i u srijedu se kretao sa 22 člana posade prema Novom Zelandu.

Što se tiče naučnika, turista i novinara evakuiranih sa Šokalskog, njih u Australiji očekuju za petnaestak dana.

Operacija, koju je usklađivala Australija uz pomoć Francuske, Kine, Njemačke i Sjedinjenih Američkih Država, “dobar je primjer multilateralne suradnje u operacijama na Antarktiku”, istaknuo je šef AMSA-e Mick Kinley.

Izvor: Agencije