Pjongjang: Parlamentarni izbori 9. marta

Prošli parlamentarni izbori su održani 2009. godine (EPA)

Sjeverna Koreja je u srijedu objavila da će 9. marta biti održani parlamentarni izbori, prvi od kako je Kim Jong-un preuzeo vlast, javila je sjevernokorejska agencija KCNA.

Izbori će biti održani u vrijeme sve većih špekulacija o stabilnosti Kimovog režima i zabrinutosti u vezi s nuklearnim programom Sjeverne Koreje, napominju agencije.

Prošli izbori za Parlament održani su 2009. godine, dok je na vlasti bio Kimov otac Kim Jong-il.

Tada je izabrano 687 novih članova Skupštine, a svi glasači su podržali jednog kandidata iz svoje izborne jedinice.

Kim je naslijedio oca u decembru 2011. godine, a martovski izbori će biti pomno praćeni zbog eventualnih novih političkih promjena u Pjongjangu.

Političke promjene

Najdrastičniji primjer političkih obračuna koji potresaju zemlju od kako je Kim došao na vlast je pogubljnje Kimovog tetka i političkog mentora Jang Sung-thaeka prošlog mjeseca, optuženog za izdaju i korupciju.

Kim je u novogodišnjoj poruci izjavio da će Korejski poluotok zadesiti nuklearna katastrofa ukoliko tu opet izbije rat, uz upozorenje da u tom slučaju ni Sjedinjene Američke Države neće biti sigurne.

On je, također, spomenuo svog tetka, koga je nazvao “smećem”, a njegovo nedavno pogubljenje nazvao je “odlučnom akcijom”.

Jang Song-thaek, nekada nezvanično čovjek broj dva u zemlji i politički mentor lidera Kim Jong-una, pogubljen je 12. decembra zbog niza optužbi, uključujući izdaju i korupciju.

Prije toga su pogubljena dva najbliža Jangova saradnika, a zvanični Pjongjang je poslije počeo opozivati neke svoje diplomate ili predstavnike kompanija u inostranstvu, za koje se vjeruje da su bili bliski s Jangom.

Čistke, koje na neuobičajeno dramatičan i javan način provodi ta izolirana komunistička zemlja, predstavljaju najveću političku promjenu od kako je Kim preuzeo vlast prije dvije godine.

Izvor: Agencije