Optuženom Mursiju odgođen let za Kairo

Svrgnutom egipatskom predsjedniku Muhamedu Mursiju u srijedu je, zbog lošeg vremena, odgođen let za Kairo, gdje mu je trebalo biti nastavljeno suđenje, javila je egipatska državna televizija.

Reporter Al Jazeere je, međutim, izvijestio da je vrijeme u Aleksandriji sunčano.

Suđenje je odgođeno za 1. februar.

Mursi se nalazi u pritvoru nedaleko od Aleksandrije, prenijela je agencija Reuters.

Državni mediji su ranije u srijedu prenijeli da je Mursi stigao u policijsku akademiju radi nastavka suđenja, zbog optužbi da je poticao na ubistva demonstranata dok je bio na dužnosti predsjednika zemlje.

Optužbe za nasilje

Optužbe se odnose na nasilje pred predsjedničkom palatom u decembru 2012. godine, tokom protesta izazvanih predsjedničkim dekretom kojim su bile proširene Mursijeve ovlasti.

Vojska ga je svrgnula s vlasti 3. jula, nakon masovnih protesta protiv vladavine njegove organizacije Muslimanska braća.

Sud je prošlog mjeseca odlučio suditi Mursiju u još dva predmeta.

Nove optužbe odnose se na urotu s palestinskim Hamasom, libanskim Hezbolahom i šiitskom Vladom Irana protiv Egipta, te na umiješanost u terorističku zavjeru radi njegovog bijega iz zatvora 2011. godine.

Mursi, prvi demokratskim putem izabrani predsjednik Egipta, trebao se drugi put pojaviti na sudu, zajedno sa sedam drugih optuženika.

Sedmerici ostalih optuženika sudi se u odsustvu.

Jake mjere sigurnosti

Mursi odbija priznati legitimnost suđenja i do sada je odbijao bilo kakvo pravno zastupanje, podsjeća agencija Anadolija.

U Kairu su uoči suđenja Mursiju preduzete opsežne mjere sigurnosti.

Sigurnosni izvori javili su ranije da je Ministarstvo unutrašnjih poslova za osiguravanje drugog ročišta odlučilo angažirati skoro 18.000 pripadnika vojnih i policijskih službi.

Uporedo je planirano suđenje 14 Mursijevih saradnika, koji su do policijske akademije trebali biti prebačeni oklopnim vozilima.

Izvor: Al Jazeera i agencije