Maliki pozvao plemena da protjeraju Al-Kaidu

Sjedinjene Američke Države pomno prate razvoj situacije u iračkoj provinciji Anbar, gdje su snage bliske Al-Kaidi zauzele Falluju i veći dio Ramadija.

Mada su, kako je rečeno, mogućnosti ograničene, ipak se razmatra slanje dodatne pomoći u borbi protiv snaga bliskih Al-Kaidi.

Iračka armija, koja je opkolila Falluju, za sada neće intervenisati, kazao je premijer te zemlje. Čeka se na konkretan stav lokalnih plemenskih vođa u ovom sukobu.

Iračka armija rasporedila je teško naoružanje i tenkove oko Falluje. Istovremeno, lokalne plemenske vođe uputile su poziv borcima grupe Islamska država Irak i Levant da se povuku iz grada kako bi se izbjegla razaranja i civilne žrtve.

U očekivanju intervencije Vladinih snaga, plemenske vođe pokušavaju posredovati kako bi se ona izbjegla. Izabrana je nova lokalna administracija, gradonačelnik i šef policije.

Pomilovanje ako se predaju

Irački premijer podržao je ove napore obećavajući pobunjenicima koji se predaju – pomilovanje.

“Pozivam stanovnike Falluje i plemenske vođe da se ujedine i odbace prisustvo ovih zlikovaca, jer je Falluja mnogo puta svjedočila ratu i razaranju. Ne želimo da ovaj grad ispašta. Nećemo koristiti silu sve dok su plemena spremna na borbu i protjerivanje Al-Kaide.”

Za sada će vojska ostati suzdržana, obećao je Maliki.

“Pozivam ih da poduzmu akciju u kojoj će imati našu podršku – mi smo sa njima. Vojska je spremna, ali očekujemo inicijativu od njih s ciljem protjerivanja tih zlikovaca iz grada, gdje će ih napasti naše snage i otjerati od stanovnika Anbara i Falluje. Pozivam ih na ujedinjenje i zauzimanje čvrstog stava s ciljem spriječavanja pogoršanja sigurnosne situacije u gradu.”

Irački Crveni polumjesec počeo je distribuciju pomoći izbjeglicama koje su nakon prvih sukoba napustile grad.

U opkoljenoj Falluji sve je manje osnovnih namirnica.

“U gradu nema benzina, javne ustanove ne rade, nema ni drugog goriva. Ova užasna situacija najviše pogađa obične građane”, kaže jedan stanovnik.

“Ljudi stoje u redovima kako bi nabavili plinske boce – neka vidi Maliki. Cijena jedne je 33 dolara – on je za to kriv”, dodaje drugi.

Ovu borbu, Sjedinjene Američke Države podržat će slanjem vojne opreme. Istovremeno, traže od iračkog premijera “smekšavanje” političkog kursa kada je riječ o sunitskim i kurdskim pitanjima.

Izvor: Al Jazeera