ISS će biti aktivan duže od planiranog

Stanicu održava rotirajuća posada od šest astronauta iz Sjedinjenih Američkih Država, Rusije, Evrope, Kanade i Japana (EPA)

Međunarodna svemirska stanica će biti aktivna četiri godine duže nego što je bilo planirano, odnosno do 2024. godine, saopćila je američka NASA.

Ova 100 milijardi američkih dolara vrijedna stanica funkcionira već 15 godina i trebala je ostati u upotrebi do 2020. godine.

U njenom radu učestvuje više od 10 država.

Životni prostor u njoj je veći nego u kući sa šest spavaćih soba, a njeni stanovnici imaju pristup internetu, na raspolaganju su im gimnastička sala i dva kupatila, izvještava AFP.

Prema podacima NASA-e, laboratorija na ISS-u, u kojoj se obavljaju naučni eksperimenti, duga je kao nogometno igralište – 109 metara.

Obećavajući rezultati

Ova stanica je četiri puta veća od ruske svemirske stanice Mir i pet puta veća od američkog Skylaba.

Iako je u svemiru gotovo bez težine, masa stanice iznosi 419.455 kilograma.

Međunarodnu svemirsku stanicu održava rotirajuća posada od šest astronauta iz Sjedinjenih Američkih Država, Rusije, Evrope, Kanade i Japana.

Ovo je drugi put od kako je Barack Obama predsjednik SAD-a da se predviđeni životni vijek ISS-a produžava zbog obećavajućih naučnih rezultata, ističe David Weaver iz ureda za komunikaciju NASA-e.

Prema nekim objašnjenjima, upotreba ISS-a je produžena “najmanje do 2024. godine”, ali bi njen hardware mogao potrajati sve do 2028. godine.

Izvor: Agencije