Hapšenja zbog prevara u vezi s 11.septembrom

Među uhapšenima su 72 policajca i osam vatrogasaca, saopćilo je Tužilaštvo (EPA)

Više desetina bivših policajaca i vatrogasaca uhapšeno je u Sjedinjenim Američkim Državama u okviru istrage o prevarama za dobijanje naknada zbog navodnog invaliditeta i nemogućnosti obavljanja posla, posebno u vezi s napadima 11. septembra 2001. godine, saopćile su lokalne vlasti New Yorka.

Kako je javio BBC, među uhapšenima su 72 policajca i osam vatrogasaca, saopćilo je Tužilaštvo.

Mnogi od njih su lažno tvrdili da su u terorističkom napadu 11. septembra 2001. godine pretrpjeli povrede ili doživjeli mentalne poremećaje zbog kojih više ne mogu raditi, prenosi Tanjug.

Višemilionska šteta

Vjeruje se da šteta nastala zbog ovakvih prevara iznosi više stotina miliona dolara.

“Ovakva bezočnost je šokantna”, izjavio je okružni tužilac Manhattana Cyrus Vance.

“Mnogi od okrivljenih su lažirali mentalne bolesti kao posljedicu napada od 11. septembra, čime su ukaljali čast onih koji su tada prvi reagirali i stavili se u službu grada, žrtvujući svoje zdravlje i sigurnost”, istakao je on.

Jedan od učesnika u prevari tvrdio je, naprimjer, da je zadobio povredu vrata, da bi potom otvorio studio za borilačke vještine.

Drugi je kazao ljekaru da pati od napada panike i da nije u stanju izlaziti iz kuće, a zatim je na društvenim mrežama postavio fotografije na kojima se vidi kako uživa dok vozi skuter na vodi.

Izvor: Agencije