Googleu kazna zbog politike povjerljivosti

CNIL je ocijenio da propisi povjerljivosti koje je Google uveo 1. ožujka 2012. ne odgovaraju zakonu o informatici i o slobodama (EPA)

Državno povjerenstvo za informatiku i slobode, tijelo zaduženo za zaštitu osobnih sloboda na informatičkom polju u Francuskoj, priopćio je da će najvećom mogućom kaznom, u visini 150.000 eura, kazniti američku internetsku tvrtku Google zbog njegove sporne politike povjerljivosti podataka na internetu.

CNIL je “izrekao novčanu kaznu tvrtki Google Inc. u visini 150.000 eura, ocijenivši da propisi povjerljivosti koje je ona uvela 1. ožujka 2012. godine ne odgovaraju zakonu o informatici i o slobodama”, piše u priopćenju, prenosi Hina.

Iznos od 150.000 eura može se činiti malen za tvrtku koja je samo u trećem tromjesečju 2013. godine ostvarila promet od 14,89 milijarda dolara (11 milijarda eura), ali tu kaznu prati obveza objavljivanja “priopćenja o toj odluci na naslovnici Google.fr unutar roka od osam dana” od odluke, i to na 48 sati, dodaje CNIL u tekstu.

Google će ‘razmisliti o odgovoru’

Francuski Google je službeno reagirao preko svog glasnogovornika, koji je razgovarao s agencijom France Presse.

“U komunikaciji s CNIL-om smo dali sve od sebe kako bismo izložili našu politiku povjerljivosti i način na koji nam ona omogućuje da pružamo jednostavnije i brže usluge. Uzet ćemo na znanje njegovu odluku i razmisliti o odgovoru”, piše u izjavi.

Španjolska, Velika Britanija, Njemačka, Italija i Nizozemska također su otvorile slične slučajeve protiv Googlea, jer njegova politika privatnosti predstavljena 2012. godine nije u skladu s lokalnim pravilima zaštite korisnika u vezi s pohranom i obradom njihovih osobnih podataka, javlja Reuters. 

Izvor: Agencije