Evropska komisija zabrinuta krizom u Turskoj

Antikorupcijsku operaciju prate nasilni ulični protesti i pozivi na revoluciju u toj zemlji (EPA)

Evropska komisija izražava zabrinutost zbog krize u Turskoj i traži transparentnu i nepristrasnu istragu optužbi za korupciju koja je uzdrmala Erdoganovu Vladu.

“Nedavni događaji u Turskoj su predmet zabrinutosti EK-a”, izjavio je jedan od glasnogovornika Olivier Bailly i zatražio “transparentnu i nepristrasnu” istragu navoda o korupciji u koju su umiješani neki turski zvaničnici, navodi agencija Fena.

“Tražimo od Turske… da preduzme sve neophodne mjere u tom smislu”, dodao je Bailly i podsjetio da se Turska, kao kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, obavezala da poštuje pristupne kriterije, među kojima je i poštovanje pravne države.

U okviru istrage korupcije, koja je počela prije tri sedmice, do sada je smijenjeno više stotina visokih policijskih zvaničnika, između ostalih i šef policije u Istanbulu.

Glasnogovornik EK-a je kazao da bi to “moglo oslabiti pravosudni sistem i policiju da provede nezavisnu istragu”.

Nove smjene u policiji

Turska Vlada smijenila je policijske šefove u 16 provincija, javili su u srijedu turski mediji, podsjećajući na to da se time nastavljaju smjene i hapšenja policajaca u okviru velike korupcijske istrage.

Među smijenjenim policijskim šefovima su i oni iz velikih gradova – Ankare, Izmira, Antalije i Dijarbakira, prenijela je agencija AFP.

Nove smjene uslijedile su samo 24 sata nakon iznenađujuće “čistke” izvedene preko noći u policiji Ankare, u kojoj je otpušteno više od 350 policajaca, među kojima su i visoki funkcioneri i šefovi odjeljenja za finansijski, organizirani i digitalni kriminal, podsjeća agencija Fena.

Blizu 250 ljudi, uglavnom izvan Ankare, raspoređeno je na dužnosti smijenjenih policajaca, koji će preuzeti dužnosti u odjeljenjima saobraćajne policije i okružnim policijskim stanicama, navodi Tanjug.

Otkazi i premještanja

Od 17. decembra su stotine policajaca dobile otkaz ili su premještene u Tursku, u kojoj je veliki broj biznismena bliskih turskoj Vladi pritvoren, uključujući i sinove trojice ministara u kabinetu, koji su odmah podnijeli ostavke.

Premijer Recep Tayyip Erdogan je naveo da je u pitanju “prljava i grozna” operacija protiv njegove Vlade.

Operaciju prate i nasilni ulični protesti i pozivi na revoluciju u toj zemlji “kako bi se očistila korupcijska prljavština”.

Izvor: Agencije