U Ankari smijenjeno blizu 350 policajaca

U Turskoj su stotine policajaca dobile otkaz ili su premještene od 17. decembra 2013. godine (Reuters)
U Turskoj su stotine policajaca dobile otkaz ili su premještene od 17. decembra 2013. godine (Reuters)

Blizu 350 policajaca smijenjeno je noćas u Ankari, što je najveći udar na policiju od kako su počele smjene i hapšenja u Turskoj u okviru velike korupcijske istrage u decembru, javlja Reuters.

Stotine policajaca su dobile otkaz ili su premještene od 17. decembra u Turskoj, u kojoj je veliki broj biznismena bliskih turskoj Vladi pritvoren, uključujući i sinove trojice ministara, koji su odmah podnijeli ostavke.

Skoro 250 ljudi, uglavnom izvan Ankare, raspoređeno je na dužnosti smijenjenih policajaca, koji će preuzeti dužnosti u odjeljenjima saobraćajne policije i okružnim policijskim stanicama, javljaju turski mediji, a policija Ankare ovo nije htjela komentirati, piše Tanjug.

Reutes javlja da je turska Vlada u okviru ove akcije otpustila i šefove odjeljenja za finansijski kriminal, organizirani kriminal i borbu protiv trgovine narkoticima.

Otpuštanja i otkazi

Premijer Recep Tayyip Erdogan je krajem decembra smijenio skoro polovinu kabineta, ukupno 10 ministara, pošto su tri ministra napustila Vladu.

Turske vlasti su krajem prošle godine privele nekoliko desetina ljudi povezanih s Erdoganovom Vladom, suspendirale 70 policajaca zbog zloupotrebe službenog položaja i podigle optužnice protiv 24 osobe, među kojima su sinovi dvojice sada već bivših ministara i generalni direktor državne Halkbanke.

Erdogan, lider Partije pravde i razvoja, koji je na čelu Vlade u Ankari od 2002. godine, krajem decembra je smijenio skoro polovinu svog kabineta, a tri ministra su podnijela ostavku.

On je ova dešavanja nazvao “prljavom kampanjom” protiv njegove Vlade.

Turska opozicija ga, međutim, optužuje da pokušava vladati preko “države u državi”.

Izvor: Agencije


Povezane

U posljednjoj deceniji Turska bilježi stalni privredni rast čime se svrstala među moćnije države. Kraj 2013. godine obilježila je velika istraga o korupciji, koja je otvorila brojna pitanja o, u prvom redu, ekonomskoj politici premijera Recepa Tayyipa Erdogana i njegove AK Partije. Više u priči Adnana Rondića iz Istanbula.    

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO