Stroge mjere sigurnosti u Sočiju

Nakon poziva na nasilno sprečavanje Olimpijskih igara sigurnost u Sočiju je podignuta na najviši nivo (Reuters)
Nakon poziva na nasilno sprečavanje Olimpijskih igara sigurnost u Sočiju je podignuta na najviši nivo (Reuters)

Ruske snage sigurnosti u Sočiju stavljene su u stanje borbene pripravnosti, a pristup olimpijskom gradu na obali Crnog mora ograničen je u sklopu mjera predsjednika Rusije Vladimira Putina da se osiguraju predstojeće Olimpijske igre.

Pojačane mjere sigurnosti u Sočiju proglašene su nekoliko sedmica nakon dva uzastopna bombaška napada u Volgogradu, gdje su smrtno stradale 34 osobe.

Javni neprijatelj broj jedan i vođa pobunjenika Doku Umarov, kojeg vlasti traže zbog ovog i drugih terorističkih napada, pozvao je na korištenje “maksimalne sile” kako bi se spriječilo održavanje zimskih Olimpijskih igara od 7. do 23. februara.

Ruski ministar za vanredne situacije Vladimir Pučkov potvrdio je da su u utorak sve snage čiji je zadatak da osiguraju red u Sočiju tokom Olimpijskih igara, kao i sigurnost sportista i gledalaca, stavljene u stanje pune borbene pripravnosti, prenijela je agencija Reuters.

“Sva sigurnosna pitanja u vezi s Olimpijskim igrama rješavaju se na najvišem međunarodnom nivou”, rekao je Pučkov.

Saobraćajni režim

Od utorka je u Sočiju uveden novi saobraćajni režim, koji daje prioritet olimpijskom transportu, bilo da je riječ o prolasku vozila sa sportistima i navijačima ili vozila s robom namijenjenom njima.

Budući da je Soči naselje koje se proteže u uskom i dugačkom pojasu pored mora, kroz njega praktično prolazi jedna drumska magistrala, čije blokiranje izaziva kolaps saobraćaja u čitavom mjestu.

Upravo je to bio povod za protest blizu 200 građana, koji su, nezadovoljni olimpijskim režimom saobraćaja, izašli na ulicu uzvikujući: “Starosjedioci Sočija dobili su Igre, a ne posjetioci.”

Putin, koji je u subotu prisustvovao probi ceremonije svečanog otvaranja Igara, doprinio je smanjenju tenzija kada su, na njegov prijedlog, dobili dozvolu da održe protest na odgovarajućoj lokaciji.

Kada je riječ o željezničkom transportu sportista i gledalaca od Sočija do sportskih terena na Krasnoj Poljani, za te potrebe izgrađeno je skoro 40 kilometara brze pruge, kojom voze najsavremeniji vozovi.

Izvor: Agencije


Povezane

Sto dana ostalo je do početka Zimskih olimpijskih igara u Sočiju. Organizatori igara ovu priliku su iskoristili da pokažu koliko je do sada napravljeno te da potpuno spremni dočekuju olimpijce cijelog svijeta.  

Organizatori igara u Sočiju rješili su jednu od najvećih dilema – najbolji svjetski hokejaši nastupit će na 22. Zimskim olimpijskim igrama. Ovim se nastavlja tradicija započeta 1988. godine da se najbolji hokejaši bore za olimpijska odličja. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO